DİĞER HABERLER

91. Gazi koşusu için nefesler tutuldu

Bugün 'yılın derbisi' olarak kabul edilen Gazi Koşusu günü... Bu yıl, Ramazan Bayramı'na denk gelen tarihi koşu, saat 20.00'de start alacak.

91. Gazi koşusu için nefesler tutuldu

İstanbul Veliefendi Hipodromu yine tarihi günlerinden birini yaşayacak. Bugünün önemi ve anlamı çok büyük. Yarışseverlerin bir yıldan beri merakla ve büyük bir özlemle beklediği gün işte bugün...

At yarışlarında yılın derbisi olarak kabul edilen Gazi Koşusu, tarihte ilk kez Ramazan Bayramı'nın ilk günü koşulacak ve Veliefendi'de adeta 'çifte bayram' yaşanacak...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifiyle başlayan ve 1927 yılından bu yana yapılan Gazi Koşusu, saatler 20.00'yi gösterdiğinde 91. kez start alacak. 18'i erkek, 1'i dişi toplam 19 İngiliz tayı, ödülü hem servet hem de gurur olan bu koşuyu kazanmak için dörtnala yarışacak. Bu yıl, Gazi Koşusu'nu rekor sayıda yarışseverin takip etmesi bekleniyor. 7'den 70'e tüm yarışseverler, bu bayram gününde Veliefendi'ye koşacak. Yılın derbisi tam bir festival havasında geçecek.

BİR KEZ KOŞUYORLAR

1927 yılından beri her yıl düzenlenen Gazi Koşusu'nun en önemli özelliği, 3 yaşlı safkan İngiliz taylarının yarış hayatlarında yalnız bir kere koşabilmeleri. Çim pistte koşulacak yarışın mesafesi 2400 metre olacak. Gazi Koşusu'nun tüm yarışlar arasında çok özel bir yeri var. Bu koşuyu kazanan safkan, ‘yılın en başarılı safkanı’ unvanına sahip olup yarışçılık tarihinde farklı bir yer elde ediyor. Bu nedenle her at sahibinin gönlünde Gazi Koşusu'na katılabilmek ve yarışı kazanabilmek yatıyor.

DEPOSITORY
SAHİBİ: Kemal Kurt
HAND. PUANI: 60
JOKEY: Gökhan Gökçe

ESKAYRA
SAHİBİ: Piraye Cemiloğlu
HAND. PUANI: 104
JOKEY: Gökhan Kocakaya

FINESSE
SAHİBİ: K. Levent Kitapçı
HAND. PUANI: 110
JOKEY: Özcan Yıldırım

GRIFFON
SAHİBİ: A. Ceyda Feyzullah
HAND. PUANI: 57
JOKEY: Barış Kurdu

JUST EAGLE
SAHİBİ: Murat Yoğurtçuoğlu
HAND. PUANI: 89
JOKEY: Nurettin Şen

LAST POINT
SAHİBİ: Orhan Tanatar
HAND.PUANI: 92
JOKEY: Müslüm Çelik

NAÇAL
SAHİBİ: Kemal Kurt
HAND. PUANI: 59
JOKEY: Kadir Tokaçoğlu

OĞLUM BERATIM
SAHİBİ: Bülent Doğan
HAND. PUANI: 106
JOKEY: Mehmet Kaya

ORANGE BLOSSOM
SAHİBİ: Fedai Kahraman
HAND. PUANI: 72
JOKEY: Furkan Yüksel

PERSHING
SAHİBİ: Kamil Kahyaoğlu
HAND. PUANI: 124
JOKEY: Halis Karataş

PIANO SONATA
SAHİBİ: Oğuz Yalçın
HAND. PUANI: 116
JOKEY: Ahmet Çelik

RUNNER BULL
SAHİBİ: Nurbiye Gülerce
HAND. PUANI: 104
JOKEY: Akın Sözen

SCAMP
SAHİBİ: Ö. Şahin Eğilli
HAND. PUANI: 101
JOKEY: Deniz Yıldız 

SİNYOR ŞAMİL
SAHİBİ: Kemal Kurt
HAND. PUANI: 87
JOKEY: Ayhan Kurşun

STORM SEA SWELL
SAHİBİ: Nimet Arif Kurtel
HAND. PUANI: 79
JOKEY: Murat Gündüzeli

ULAN BATOR
SAHİBİ: Hatice Yıldız
HAND. PUANI: 111
JOKEY: Sadettin Boyraz

ZAFER ATEŞİ
SAHİBİ: Bedri Akbulut
HAND. PUANI: 88
JOKEY: Uğur Bolat

ZÜMRÜTHAN
SAHİBİ: Cafer Güven
HAND. PUANI: 81
JOKEY: Mustafa Çiçek

TARSUS BEYAZI
SAHİBİ: İmat Bozdoğanlı
HAND. PUANI: 109
JOKEY: Selim Kaya

TEK GÖZLE YARIŞ KAZANDI

1976 yılında Gazi Koşusu’nu kazanan Gülsüm Eliyeşil’in sahibi olduğu safkan Buğra’nın sağ gözü görmüyordu. Geçirdiği kaza sonucu sağ gözü görme yeteneğini büyük oranda yitirmişti. Yarış koşarken bu gözü tamamen kapatılıyordu. Ve bu vaziyette o yıl Gazi Koşusu’nu, Ekrem Kurt ile kazanma başarısı gösterdi.

'BOLD PİLOT'UN 21 YILDIR KIRILAMAYAN REKORU

Gazi Koşusu'nda en iyi derece, Özdemir Atman'ın Bold Pilot isimli safkanına ait. 1996’da Bold Pilot finişi önde geçerken 2.26.22'lik bir derece elde etti. Safkanın bu rekoru 21 yıldır kırılamıyor.

ÇILGIN JOKEY!

Jokey ler arasında Gazi Koşusu kazanmanın sevincini en çok Mümin Çılgın yaşadı. Uzun bir süre önce pistlere veda eden şampiyon jokey tam 9 kez zafere uzandı. Helene De Troie (1960), Apaçi (1965), Nadas (1974), Dr. Seferof (1979), Dersim (1981), Uğurtay (1985), Hafız (1986), Top Image (1988) ve Abbas (1991) ile bu önemli klasiği kazanma başarısını gösterdi.

BİRİNCİYE 2 MİLYON 608 BİN LİRA

Yarışta birinci olan, yarış ikramiyesi, yetiştiricilik primi ve kaydiye ücretleriyle birlikte toplam 2 milyon 608 bin TL kazanacak. İkinci 600 bin TL, üçüncü 300 bin TL, dördüncü ise 150 bin TL ikramiye alacak.

1927'DEN BU YANA KESİNTİSİZ

Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’daki at yarışlarını kendi himayesinde yaptıran Mustafa Kemal Atatürk, 1927 yılında emir vererek Gazi Koşusu’nun düzenlenmesini istemişti. İlk Gazi Koşusu’nu Hacı Bekirzade Ali Muhittin Bey’in sahibi olduğu Neriman adlı safkan İngiliz kısrağı, jokeyi İhsan Atçı ile kazanmıştı. Bu koşuyu Ulu Önder Atatürk ile İsmet İnönü birlikte izlemişlerdi.

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER