SPOR GÜNDEMİ

ABD 2014'e damga vurdu

ABD voleybol ve basketbol da kazandığı madalyalarla takım sporları bazında 2014'e adeta damga vurdu.

ABD 2014'e damga vurdu
Milli takımlar düzeyinde erkekler ve kadınlar basketbol dünya şampiyonalarında zafere ulaşan ABD, son olarak kadınlarda 2014 Dünya Voleybol Şampiyonası'nda altın madalyanın sahibi oldu.

Ülkedeki spor kültürünün özellikle Avrupa'ya oranla farklılık gösterdiği ABD, Amerikan futbolu, beyzbol ve buz hokeyine gösterilen büyük ilgiyle yaşlı kıtadan ayrılıyor. Buna rağmen Avrupa'daki popüler branşlardan basketbol da ABD'nin öncülük ettiği spor dalları arasında yer alıyor. ABD'de kadınların daha fazla ilgi gösterdiği voleybol da uluslararası başarıların yakalandığı sporlar arasına bulunuyor.

İLK MADALYA İSPANYA'DAN GELDİ

Erkeklerde 30 Ağustos-14 Eylül tarihlerinde İspanya'nın evsahipliğinde gerçekleştirilen 2014 FIBA Dünya Kupası'nda birçok yıldız oyuncusundan yoksun mücadele eden ABD, zorlanmadan birinciliğe ulaştı.

Mike Krzyzewski başantrenörlüğündeki ABD, FIBA Dünya Kupası'nda oynadığı 9 maçı da kazanarak üst üste ikinci, toplamda 5. şampiyonluğunu elde etti.

Türkiye'nin de bulunduğu C Grubu'nda Finlandiya, Yeni Zelanda, Dominik Cumhuriyeti, Ukrayna ve milliler karşısında farklı skorlarla galip gelen ABD Milli Takımı, adını ikinci tura yazdırdı. ABD, ikinci turda Meksika, çeyrek finalde Slovenya, yarı finalde Litvanya, finalde de Sırbistan'ı yine farklı sonuçlarla geçti.

ERKEK BASKETBOLA DAMGA VURDU

FIBA Dünya sıralamasında ilk sırada yer alan ABD, İspanya'daki turnuvada altın madalya kazanarak şampiyonluk sayısında Yugoslavya'yı yakaladı.

İlk olarak 1950 yılında düzenlenmeye başlayan ve bu sene 17. kez gerçekleştirilen Dünya Kupası organizasyonlarında, 5 altın madalya kazanan ABD, ayrıca 3 gümüş, 4 bronz madalya elde etti. Tüm şampiyonalarda boy gösteren ABD Milli Takımı, çıktığı 151 maçta 124 galibiyet, 27 mağlubiyet aldı.

ABD Milli Takımı, Olimpiyat Oyunları'nda da madalyalara ambargo koydu. Son iki organizasyonun şampiyonu ABD, olimpiyatlarda toplam 14 altın, 1 gümüş, 2 bronz madalya kazandı.

İKİNCİ MADALYA TÜRKİYE'DEN

ABD, Türkiye'de 27 Eylül-5 Ekim tarihlerinde düzenlenen 2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası'nda da unvanını korumayı başardı.

Yıldızlarla dolu kadrosuyla Türkiye'de mücadele eden ABD, erkeklerde olduğu gibi FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası'nda da yenilmeden üst üste ikinci altın madalyanın sahibi oldu. D Grubu'nda Çin, Sırbistan ve Angola önünde zorlanmayan ABD Milli Takımı, çeyrek finalde Fransa, yarı finalde Avustralya, finalde de İspanya'yı mağlup etti.

KADIN BASKETBOLUNU DOMİNE ETTİLER

Bugüne kadar düzenlenen 17 şampiyonanın 16'sında mücadele eden ABD, 9 altınla turnuvayı en fazla kazanan ülke unvanını elinde tutuyor.

FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası tarihinde 124 maçta 103 galibiyet, 21 mağlubiyet alan ABD Milli Takımı, 1 gümüş, 3 de bronz madalya elde etti. Türkiye'de şampiyon unvanını koruyan ABD'nin turnuvadaki en kötü derecesi ise 1967'deki 11'inciliği.

ABD, kadınlar basketbolda olimpiyatlarda ise 10 defa yer aldı. Son 5 olimpiyatın şampiyonu ABD, toplamda 7 altın, 1 gümüş, 1 bronz madalya kazandı.

KADINLAR VOLEYBOLDA İLK KEZ ALTIN

ABD Milli Takımı, Dünya Kadınlar Voleybol Şampiyonası tarihinde ilk altın madalyasını bu yıl kazandı.

İtalya'nın evsahipliğinde 23 Eylül'de başlayıp dün sona eren şampiyonada favori ekipleri geride bırakan ABD, milli takımlar düzeyinde basketbolun ardından voleybolda da zirveye çıktı.

Turnuvada ikinci turda kaybettiği Brezilya'yı yarı finalde, Çin'i de finalde geçen ABD, 2 gümüş ve 2 bronz madalyasının yanına bir de altın madalya ekledi. ABD, Olimpiyat Oyunları'nda ise şimdiye kadar 3 gümüş ve 1 bronz madalya elde etti.

Bu yıl Polonya'da düzenlenen Dünya Erkekler Voleybol Şampiyonası'na ise ikinci turda veda eden ABD, turnuva tarihinde 1 altın, 1 bronz madalyanın sahibi oldu.

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER