YAZARLAR

Beşiktaş’a daha çok yakıştı..

Her şampiyonluk hikayesi farklıdır muhakkak ama ben ilk kez stadı olmadan şampiyon olan bir takım görüyorum. O yüzden bu şampiyonluk Beşiktaş’a çok yakıştı..

Fatih Ucuz
Fatih Ucuz[email protected]

Sezonun ilk haftası 5-2’lik Mersin maçı sonrası yazmıştım; ‘’Beşiktaş şampiyonluk için Mersin ise düşme için ilk adayım’’ diye. Tabiki müneccimlik değil, kadro ve oyun kaliteleri ile bağlantılı bir yorumdu bu. Peki geçtiğimiz sezonun totalinde en pozitif futbolu oynayıp, 29.haftaya lider giren ve sezon sonu ligi 3.sırada bitiren Beşiktaş ile ne farkı vardı bu takımın biraz bu noktayı kaşımak lazım.

Aslında kurgu olarak veya diğer bir deyişle sistemler arasında çok fark yok gibi. Geçen sezonda tek forvetli, 10 numaralı, 4-2-3-1 kullanılmıştı, bu sezonda aynı kurgu ile sahaya çıkıldı. En marjinal fark metal değişimdi. Buda sahaya şu şekilde yansıdı; Sezon başında Veli ve Tolgay’ın sakatlığı ile  Oğuzhan rutin olarak forma giymeye başladı. Esas pozisyonu itibariyle 10 numara oynuyorken, Şenol Güneş onu biraz daha geride iki yönlü orta saha olarak kullandı. Bu karar hem Oğuzhan’a, hem Beşiktaş’a hemde Milli takıma adına çok hayırlı oldu. Önceki yıllar fizik kalite açısından geride olduğu düşünülen ve bu konuda epeyce eleştiri alan Oğuzhan, oynadığı pozisyon gereği ile belkide, tabiri caizse gücüne güç kattı. Hatta fizik kalitesini öyle bir noktaya getirdi ki maçların 75-90 dakikaları arası müdahale ettiği 6-7 tane maç oldu, hem golleri hem asistleri ile.

Büyük fotoğrafı tek futbolcu üzerinden anlatmak tabiî ki doğru değil, şüphesizki Gomez,Sosa,Cenk ve Atiba’nın sezon boyunca gösterdikleri performanslar üst düzeydi. Lakin fotoğrafın en orta yerindeki en büyük karhamda Şenol Güneş’tir. Bilic’ten miras kalan organize ofansif futbola, başka varyasyonlarda ekleyip her şekilde gol atabilen mükemmele yakın bir ofans takımı çıkarttı ortaya. Üstelik bir gol attıktan sonra geriye yaslanma psikolojisinide yıktı. Kalede ve defansın göbeğinde yaşanan sorunlarıda  olgun bir şekilde karşılayıp, panik yapmadan sürekli yeni çözümler aradı. Son olarakta Marcelo-Tosiç ikilisi ile son haftalarda başarılı bir performans çizdi.

Son 20 yılda yaşanılan sadece 2 şampiyonluk ile rakiplerinin gerisine düşen Beşiktaş, gördük ki büyüklüğünden hiçbir şey kaybetmemiş. Her şampiyonluk hikayesi farklıdır muhakkak ama ben ilk kez stadı olmadan şampiyon olan bir takım görüyorum. O yüzden bu şampiyonluk Beşiktaş’a çok yakıştı..

Yorumlar
TREND HABERLER