FUTBOL

Dünyanın en büyük derbilerinin bilinmeyen öyküleri

Dünyanın En Büyük 25 Derbisi ve Aralarındaki Rekabetin Muhtemelen Bilmediğiniz Öyküleri

Dünyanın en büyük derbilerinin bilinmeyen öyküleri - Sayfa 1

Futbol, dünyanın en çok sevilen, en çok izlenen, en çok konuşulan sporu. Birçoğumuz tuttuğumuz takımın zaferleri ile coşuyor; mağlubiyetleri ile kahroluyoruz. Bu durumu canlı tutan ise hiç şüphesiz büyük rekabetler. İşte bu yüzden, bize çok farklı duyguları aynı anda tattırabilen, tüm dünyadan en önemli 25 derbiyi ve aralarındaki rekabetin öyküsünü sizler için bir araya getirdik. Not: "Derbi" sözcüğü dar anlamda aynı şehrin takımları arasındaki mücadele anlamında değil; geniş anlamda bölgesel maçları ve büyük maçları da kapsayacak şekilde kullanılmıştır.

Dünyanın en büyük derbilerinin bilinmeyen öyküleri - Sayfa 2

25. Asker, Polise Karşı: Steaua Bükreş - Dinamo Bükreş Romanya'nın en başarılı ve en çok taraftarı bulunan ve "Romanya'nın Ezelî Derbisi" olarak bilinen Steaua Bükreş - Dinamo Bükreş derbisinin tarihi her iki külübün kurulduğu Romanya'nın komünist dönemine (1940'ların sonu) kadar uzanıyor. 20 yılı aşkın bir süre Romanya Devlet Başkanlığı yapan Nikolay Çavuşesku, devrildiği tarihe kadar Romanya futbolu üzerindeki baskısı ve tehdit, şantaj, şike gibi uygulamalarıyla sürekli etkili oldu. Bu dönemde Çavuşesku’nun ve ordunun desteklediği Steaua, polisin ve muhaliflerin desteklediği Dinamo ile arasındaki farkı açtı. Bu rekabetteki en unutulmaz olaylardan biri 1988 yılında 1-1 biten kupa finalinde ofsayt olarak iptal edilen golün Çavuşesku tarafından geçerli sayılarak maçın 2-1 Steaua lehine galibiyetle sonuçlanmasıydı. İşi daha da ilginç kılan o dönemde Dinamo’nun başında yakından tanıdığımız Mircea Lucescu’nun bulunmasıydı. Luce, Beşiktaş’ın ligin ilk yarısını 11 puan önde kapatıp, şampiyonluğu kaybettiği 2003-2004 sezonunda “Türkiye’deki futbol düzeni Çavuşesku Romanya’sını hatırlatıyor”, demiş ve sezon sonunda Türkiye’den ayrılmıştı.

Dünyanın en büyük derbilerinin bilinmeyen öyküleri - Sayfa 3

24. Halkın Takımı vs Ordunun Takımı: Spartak Moskova - CSKA Moskova Rusya'daki mücadelede de ordunun belirgin bir rolü var. CSKA bir dönem ordunun takımı olarak bilinirdi. Bu durumun haklı sebepleri vardı çünkü; Rusya Savunma Bakanlığı, CSKA'nın hissedarlarındandı. Daha sonra bu hisseler Chelsea'nin sahibi Rus milyarder Roman Abramoviç tarafından satın alındı. Buna karşı Spartak ise "halkın takımı" olarak bilinir. Her ikisi de Rusya'nın en başarılı takımlarıdır. Spartak (Sovyet Dönemi de dahil) en çok şampiyonluğu bulunan takımdır. Hemen ardından CSKA gelmektedir. Ancak Spartak son dönemde CSKA'nın güçlü finansmanından dolayı rekabette geride kalmıştır.

Dünyanın en büyük derbilerinin bilinmeyen öyküleri - Sayfa 4

23. Bask Derbisi: Athletic Bilbao - Real Sociedad Baskça "Euskal Derbia" olarak bilinen Bask derbisinde taraflar Real Sociedad ve Athletic Bilbao'dur. Derbi Bask Bölgesi'sindeki iki şehrin arasındaki rekabete dayanır. İki takım arasında ise oyuncu tercihleri açısından bariz bir fark bulunmaktadır. Real Madrid ve Barcelona ile birlikte İspanya'da ligden düşmeyen 3 takımdan biri olan Athletic Bilbao kuruluşundan itibaren Bask olmayan hiçbir oyuncuyu oynatmamıştır. İspanya vatandaşı olmayan ve Fransa Milli Takımı'nda oynayan Lizarazu gibi oyuncular ise Fransa'nın Bask Bölgesi'ndendir. Kulüp bu ırkçı politikası nedeniyle kimilerinin hayranlığını kazanırken, kimileri ise ciddi eleştiriler getirmektedir. Real Sociedad ise İspanyol ve diğer yabancı futbolcuları en başından beri kadrosundan bulundurmaktadır. Birçok derbinin aksine, maçlar tamamen dostluk içinde geçer, taraftarlar maçları birlikte izler ve eğlenirler.