DİĞER HABERLER

Dünyanın kıramadığı Osmanlı rekoru! Tam 500 yıldır...

Dünyanın 500 yıldır kıramadığı Osmanlı rekoru! 'Kemankeşlik'

Dünyanın kıramadığı Osmanlı rekoru! Tam 500 yıldır... - Sayfa 1

Dünyanın 500 yıldır kıramadığı Osmanlı rekoru! 'Kemankeşlik'

Dünyanın kıramadığı Osmanlı rekoru! Tam 500 yıldır... - Sayfa 2

Kemankeşlik; Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan bir okçuluk sporu. Osmanlı İmparatorluğunda okçuluk Orta Asya Devlet'lerinden gelmiş. Adını çok bilmediğimiz 'kemankeşlik sporu' yüzyıllardır büyük kemankeşlerin (Bosna'lı Şüca, Havandelen Solak Bali, Tozkoparan İskender) çıkmasını sağlamış. Bu sporcuların kimileri menzil atışları 850 metre mesafeler ile, kırılması güç rekorlara imza atmışlar.

Dünyanın kıramadığı Osmanlı rekoru! Tam 500 yıldır... - Sayfa 3

Tozkoparan İskender, okçuluk tarihimizdeki en büyük kemankeşlerinden. Rivâyete göre, bir gün Okmeydanı’nda tuttuğu yeni bir yayın kabzasını şevkle sıkınca, kabzayı kaplayan kayın ağacı kabuğu tozu parmaklarına yapışıp yerinden kalkmış.. Bunu gören meydan pîrlerinden Yıldırımlı Baba, hayranlıkla “Bu pehlivan toz koparan!” demiş ve lakabı oradan kalmıştır. Olağanüstü kuvvetine ilişkin birçok hikâye anlatılır. Tozkoparan İskender devletin çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış ve bu rekorların hiçbiri bu güne kadar kırılamamış. En uzun attığı ok 845,46 metre gitmiş ve bu bir dünya rekoru.

Dünyanın kıramadığı Osmanlı rekoru! Tam 500 yıldır... - Sayfa 4

Tozkoparan İskender bir ok atışında 845,46 metrelik rekor kırınca bu dikili taş rekorun adına okun düştüğü yere konulmuş.