MİLLİ TAKIM

Fatih Terim'in protestosu FIFA'yı harekete geçirdi

FIFA, Fatih Terim'in İngiltere-Türkiye maçında teknolojiyi kullanması sonrası video hakem uygulamasını yeniden gözden geçirme kararı aldı.

Fatih Terim'in protestosu FIFA'yı harekete geçirdi

FIFA, tartışmalı ofsayt ve penaltılar için deneme kararı aldığı "Video teknolojisi" konusunda çekimserdi. Fatih Terim'in İngiltere maçındaki "Cep protestosu" sonrası video hakem kaçınılmaz oldu.

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, futbolda tekno devrimin öncüsü oluyor. İngiltere maçında Harry Kane, ofsayttan gol attı. Fatih Hoca, cep telefonundan pozisyonun ofsayt olduğu görüntüyü izleyip, 4. hakem Daniel Siebert'e de izletti. FIFA Oyun Kuraları'nda video teknolojisi olmadığı için hakem ofsayta rağmen gol kararını değiştirmedi. Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), daha önce video hakem uygulamasının 2017-2018 sezonunda denenmeye başlayacağını duyurdu. Ancak futbolun beşiği İngiltere'de Fatih Terim'in cepten ofsaytı göstermesi, "Teknoloji futbolun ruhunu öldürür" tezini çürütürken, video hakem uygulamasının doğruluğunu da kanıtladı. 

İngiliz medyası Fatih Terim'in hareketini konuşuyor!

VOLEYBOL VE BASKETTE DE VAR

Fatih Terim, futbolda video hakem uygulamasının öncüsü olarak tarihteki yerini alırken, pozisyonların tekrar izlenmesi, basketbol ve voleybolda zaten ulusal ve uluslararası maçlarda uygulanıyor. Basketbolda hakemler, atış anında 24 saniye süresinin dolup dolmadığını tespit için teknolojiden yararlanırken, görüntüyü izliyor. Voleybolda fileye temas, topun saha içi ya da dışına düşüp düşmediğini görmek için yine video teknolojisinden faydalanıyor. 

FİLEDE NASIL İŞLİYOR?

a) Bir takım koçunun GDS talep/taleplerinin haklı bulunması durumunda sınırsız talepte bulunma hakkı var. 

b) GDS talep eden takımın ilk talebi sonucunda hakemlerin kararında bir değişiklik olmazsa, talepte bulunan takımın o set için GDS talep hakkı bire düşüyor. Aynı sette talep edilen ikinci GDS talebi sonucunda da hakemlerin kararlarında bir değişiklik olmazsa, takım iki hakkını da kullanmış oluyor ve itiraz da bitiyor.

"VİDEO YARDIMCI" GELECEK

Voleybolda "Görüntülü Değerlendirme Sistemi"nde antrenörlerin sınırsız itiraz hakkı var. Ancak hakemin kararına itiraz yanlışsa hak bire iniyor. Futbolda ise maç esnasında pozisyon tekrarlarının izlenmesi için video yardımcı hakemi görevlendirilmesi planlanıyor. Bu hakem yalnızca gol, penaltı, kırmızı kart ve yanlış oyuncuya kart gösterilmesi gibi sonucu direkt etkileyebilecek durumlarda devreye girecek. 

FIFA'YA İLHAM VERDİ

İlkleri yapan Fatih Terim, 4. hakeme cep telefonundan ofsaytı gösterip, yine bir ilke imza attı. Fatih Hoca'nın bu hareketi sonrası 'video hakem' konusunda çekimser olan FIFA kararını gözden geçirmek zorunda kaldı.

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER