SÜPER LİG

Fenerbahçe'de CAS için hummalı çalışma

UEFA Tahkim Kurulu'nun verdiği 2 yıllık cezaya karşı dev bir hukuk mücadelesi başlatan Fenerbahçe'de CAS davası için hummalı bir çalışma söz konusu...

Fenerbahçe'de CAS için hummalı çalışma
Fenerbahçe davaya Alman Ulrich Haas'ı atadı. Haas, Kanarya'nın emsal gösterdiği Porto kararına imza atan 3 hakimden biri... UEFA'nın belirlediği hakem İsrailli Efraim Barak... Barak da Porto'yu haklı bulan CAS heyetinin başkanıydı! 
 
CAS'tan William Sternheimer imzasıyla UEFA'ya, Beşiktaş'a ve Bursaspor'a gönderilen bu belge, F.Bahçe'nin başvurusunun ve süreçin hukuki işleyişini açığa çıkardı. CAS, 17 Temmuz tarihli belgede, F.Bahçe'nin 16Temmuz'da yaptığı başvuruyu kabul ettiğini belirtirken, UEFA'dan Sarı-Lacivertli kulübün olağanüstü yargılama talebine yanıt istedi. UEFA'nın olağanüstü yargılamaya onay vermesiyle F.Bahçe'nin Avrupa yolu açıldı.

Habertürk'ün haberine göre; UEFA Tahkim Kurulu'nun verdiği 2 yıllık cezaya karşı dev bir hukuk mücadelesi başlatan Fenerbahçe'de CAS davası için hummalı bir çalışma söz konusu. Bu süreçteki kritik konulardan bir tanesi de 'hakem' ataması. CAS'ın işleyiş sistemine göre davalı ve davacı taraftar bir CAS hakemi belirliyor. CAS da bir bağımsız ismi seçtikten sonra yargılama 3 kişilik bu heyet tarafından yürütülüyor. Peki Fenerbahçe'nin tercihi kim olacak? Türk basınında F.Bahçe'nin Kısmet Erkiner'i atayacağına dair iddialar dolaşırkengerçek ortaya çıkardı. F.Bahçe, davaya Alman Hukuk Profesörü Ulrich Haas'ın atanmasını istedi.

MARTENS ONU İSTEDİ
Haas'la ilgili en önemli detaysa şu... Fenerbahçe, bilindiği gibibaşvurusunda Porto'yla ilgili 2008 yılında verilen CAS kararını emsal olarak göstermişti. Haas, söz konusu Porto kararına imza atan 3 kişilik hakem heyetinin üyelerinden biri... Fenerbahçe'nin Alman avukatı Dirk Reiner Martens tarafından özel olarak seçilen Haas'ın Sarı-Lacivertli kulüple ilgili de Porto kararına paralel bir karar vermesi umut ediliyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
* F.Bahçe başvuru tarihinden itibaren 10 gün içinde (yani 26 Temmuzakadar) davayla ilgili argümanlarını, delillerini CAS'a iletecek.
* Bu deliller açık bir şekilde listelenmiş ve numaralandırılmış olacak.
* Eğer başvuru mektubunda delilsiz ifadelere ve olaylara yer verilecek olursa başvuru geçersiz sayılacak.
* Davacı (F.Bahçe) her şahitin isimlerini, tanıklıklarının özeti ve uzmanlıkalanlarıyla birlikte bildirecek.
* Davacı (F.Bahçe) aynı zamanda dayanak olarak kullandığı yönetmelikleri de CAS'a yollayacak.
* İtiraz mektubu kurye tarafından en az 8 kopya olarak dosyalanacak. Ayrıca CD koplası da 8 adet olacak.
* F.Bahçe'nin itiraz dosyası CAS'a ulaştıktan sonra davalılara (UEFA) ulaştırılacak. Davalı, belge eline geçtikten sonra 20 gün içinde cevabını gönderecek.

PORTO'YA NE OLMUŞTU?
Porto'nun 2003-2004 sezonunda 2 hakeme rüşvet verdiği iddiası üzerine Portekiz Federasyonu soruşturma başlattı. Soruşturmanın 2007'de bitmesiyle -6 puan cezası alan Porto, buna karşın şampiyon oldu. Ancak UEFA Disiplin Kurulu, Portekiz ekibine 3 yıl Şampiyonlar Ligi'nden men cezası verdi. Porto kararı UEFA Tahkim Kurulu'na taşıdı. Tahkim, cezayı 2 nedenle bozdu. İlk neden olarak 1 yıl için hak kazanılan bir turnuvaya 1 yıldan fazla men cezası verilemeyeceği gösterildi. İkinci olarak yargılamanın henüz tamamlanmadığının altı çizilerek, "Usulen hata yaparsan içerik konusunda da yargılama kabiliyetini yitirirsin" denildi! Yani Porto'ya Avrupa yolu açıldı. Bunun ardından Benfica ve V.Guimaraes, Tahkim'in hatalı karar verdiği gerekçesiyle CAS'a başvurdu. İşte Efraim Barak'ın başkan, Ulrich Haas'ın üye olduğu CAS Hakim Heyeti, bu davada Porto'yu haklı bulmuştu.

MARTENS'İN FATURASI SUDAN UCUZ
100 BİN EURO Uluslararası yargı sürecinde Fenerbahçe adına en önemli kozlardan biri; Dirk Reiner Martens... Peki uluslararası alanda en saygın isimlerden biri olarak öne çıkan Alman avukat, bu davadan ne kadarkazanacak? Sarı-Lacivertli kulübün Martens ile yaptığı anlaşma, davanın boyutu düşünüldüğünde son derece mütevazi bir rakam olarak karşımıza çıkıyor. F.Bahçe, CAS'taki dava kazanılsa da,kaybedilse de Martens Hukuk Bürosu'na 100 bin Euro ödeyecek. Bu rakama sadece, yargı sürecinde Türkiye-Almanya hattında ortaya çıkabilecek seyahatlerin giderleri eklenecek.

HAAS KİMDİR?
1964 İsviçre doğumlu. 1988'de Regenburg Üniversitesi'nden mezun oldu. 1996'ya kadar Uni Regenburg'da Prof. Dr. Peter Gottwald'in asistanı olarakgörev yaptı. Doktora tezini de burada verdi. 1996-97'de Martin-Luther-Universität'te hoca oldu, 1997'de aynı üniversitede 'profesör' unvanını aldı. 2001'de Johannes Gutenberg Universitesi'ne gitti. 2007'den beri de Zurich Üniversitesi'nde çalışıyor. Medeni Hukuk ve Medeni Hukuk Usülü profesörü olan Haas, CAS'ın yanında Alman Spor Mahkemesi'nde ve Alman Hakem Kurulu'nda da görev yapıyor. Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyancabiliyor

ARIBOĞAN'LA AYNI PROGRAMDA
Ulrich Haas, Türkiye'ye yabancı bir isim değil! Alman hukukçu, 16 Şubat-21Nisan 2013 tarihleri arasında Özyeğin Üniversitesi tarafından Spor HukukuSertifika Programı'nda konuşmacı olarak yer almış ve 'Uluslararası SporYargı Sistemi' hakkında bilgi vermişti. Aynı serfitifa programı kapsamında UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, G.Saray İcra Kurulu Başkanı Lutfi Arıboğan ve G.Saray Yönetim Kurulu üyesi İlhan Helvacı da konuşma yapmıştı.

CONTADOR'UN DAVASINA BAKTI
Ulrich Haas'ın baktığı en kritik davalardan biri 2011'de görülmüştü. Haas, CAS'a başvuran ünlü İspanyol bisikletçi Alberto Contador'un davasındagörev almıştı.

2011'DEKİ DAVADA DA O VARDI
F.Bahçe, 2011 yılında TFF ve UEFA aleyhine açtığı CAS davasında da Ulrich Haas'ı atamıştı. Davanın geri çekilmesinin ardından CAS tarafından gönderilen bilgi metninde de Haas'ın imzası bulunuyor.

EFRAİM BARAK KİMDİR?
Barak, Arjantin doğumlu ancak hayatının çoğu İsrail'de geçmiş. İsrail Barosu üyesi olan Barak aynı zamanda Buenos Aires Barosu'nun da onur üyesi. İsrailli hukukçu, 2005'ten beri CAS'ta hakimlik yapıyor. Barak, İsrail Futbol Federasyonu'nun danışmanlık komitesinde yer alırken, İsrail Basketbol Federasyonu'nda da yargıç olarak çalışıyor. Barak; İbranice, İngilizce ve İspanyolca biliyor.

İSRAİLLİ DE PORTO'YU AKLAMIŞTI
Efraim Barak'ın F.Bahçe'nin hakemi Haas'la benzer bir özelliği bulunuyor. Barak, Fenerbahçe'nin hakemi Ulrich Haas'la birlikte Porto davasına bakmış ve başkanlık yaptığı hakem heyeti, Portekiz ekibine UEFA Tahkim Kurulu tarafından verilen cezayı kaldırmıştı.

POBEDA'YA 8 YIL CEZA VERDİ AMA!
Efraim Barak'ın başkanlık yaptığı kritik davalardan biri Makedon kulübü Pobeda ile ilgiliydi. CAS, Nisan 2009'da Barak başkanlığında yaptığı yargılama sonucu Pobeda'ya UEFA tarafından verilen 8 yıllık cezayı onadı. Ancak Pobeda'nın karıştığı şike olayının yerel ligde değil Ermenistan'ın Pyunik takımıyla 13 ve 21 Haziran 2004 tarihlerinde oynadığı Şampiyonlar Ligi ön elemesi yapılmış olması, dosyayı Porto ve F.Bahçe olaylarında çok farklı kılıyor. 

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER