SÜPER LİG

Fenerbahçe'nin UEFA savunması

Fenerbahçe'de, UEFA'nın verdiği karara itiraz çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Fenerbahçe'nin UEFA savunması
UEFA'dan ağır bir ceza alan Fenerbahçe yönetiminin nasıl bir savunma yapacağıyla ilgili detaylar medyada yer almaya başladı. Kapama cezasına yapılacak savunmaya büyük önem verilirken, Avrupa'dan men henüz gerçekleşmediği için itiraz noktasında sıkıntılar çıkacağı ifade edildi
 
Hukukçularıyla yoğun bir çalışma içerisine giren sarılacivertli kulübün kurmayları, itirazını en geç 4 Mart Pazartesi günü UEFA'ya gönderecek. İtiraz dilekçesinde Avrupa'da benzer olaylarda verilmeyen cezalar yer alırken, Meireles'e verilen cezanın çok ağır olduğu da yer alacak.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre; Fenerbahçe'nin UEFA Disiplin Kurulu'na ileteceği itiraz dilekçesinde yer alacak satır başları şöyle;

1- Seyircisiz oynatma cezasını hangi gerekçe ile veriyorsunuz?
2- Havai fişek atanların Fenerbahçeli olup-olmadığını araştırdınız mı?
3- Bu olay Fenerbahçe'ye karşı bir komplo.
4- Avrupa'da bu olaylardan daha vahimleri yaşandı. Ama ne saha kapatma, ne seyircisiz oynatma ne de men cezası verildi.
5- Saha dışındaki seyircileri Fenerbahçe organize etmemiştir. Organize etmediğimiz bir olaydan nasıl Fenerbahçe'yi sorumlu tutar ve ceza verirsiniz?
6- Fenerbahçe kendi kolluk kuvveti olmadığı için stat çevresinde çıkan olaylardan sorumlu tutulamaz.
7- Dev ekran yerleşimi Kadıköy Belediyesi tarafından organize edilmiştir. Emniyetin de belediye tarafından sağlanması gerekirdi.
8- Eylemlerde bulunanlardan kaçı hakkında emniyet soruşturması yapılmış ve gözaltı olmuştur.
9- Meireles'e verilen 3 maçlık ceza çok ağır. Mantıklı bir yanı yok.
10- Bu durum gösteriyor ki Fenerbahçe'ye karşı ön yargılı hareket ediliyor.

CEZANIN NEDENİ UEFA DELEGESİ Mİ?

F.Bahçe'nin aldığı cezayla ilgili olarak ortaya ilginç bir iddia atıldı. Sarı-lacivertli ekibin bu cezayı alması için, görevli UEFA delegesinin olayı gerçekleştirenlerin F.Bahçe taraftarları olduğunu kesinleştirmesi gerekiyordu. Sahaya atılan paraşütlü maytap sonrasında UEFA delegesi Liechtensteinlı Roland Ospelt, stat dışına çıkarak maytabın nereden atılmış olabileceğini öğrenmeye çalıştı.

Bu arada hakem ve gözlemci Stefano Farina da atılan maytaplar nedeniyle maçın durduğunu raporuna yazdı. Fakat hakem ve gözlemciden çok delege Roland Ospelt'in sahaya atılan maytaplarla ilgili, "Yaralanmaya dahi sebebiyet verebilecek" şeklinde rapor hazırlaması cezada etkili oldu.

İTİRAZI GÜÇLEŞTİRECEK 4 FAKTÖR

UEFA'nın bir maç saha kapatma ve iki yıl ertelemeli bir yıl Avrupa Kupaları'ndan men kararı için savunma hazırlayan Fenerbahçe Kulübü'nün olumlu bir sonuç almasının zor olduğu bildirildi.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre ise; daha önce aynı eylemden sabıkası bulunduğu halde BATE maçında stat dışından atılan yanıcı maddeler nedeniyle tarihi bir ceza ile karşı karşıya kalan sarı-lacivertli kulüpte, hukukçuların da nasıl bir savunma hazırlanırsa hazırlansın bir maçlık saha kapatma cezasının kalkacağına ihtimal vermediği öğrenildi.  
 
Hukukçular UEFA'ya yapılacak itirazın kabul edilmesini güçleştiren aleyhte faktörleri şöyle sıraladı:

1- Maç sırasında stat dışından atılan yanıcı cisim oyun alanına düştü. Bu gerçek değiştirilemez.
2- Söz konusu tehlikeli madde nedeniyle hakem oyunu durdurdu. Hakem kararı UEFA gözlemcisinin raporuna geçti.
3- Fenerbahçe BATE maçını daha önce defalarca uyarılmasına rağmen sahaya atılan yanıcı maddeler nedeniyle seyircisiz oynadı.
4- Cezaya neden olan olay seyircisiz bir maçta gerçekleşti ki, bunun savunulacak bir tarafı kalmadı.

1 YIL CEZAYA İTİRAZ YOK

Saha kapatma cezasıyla ilgili olarak UEFA tarafından verilen üç günlük sürede kararı değiştirmeyecek olsa da savunmasını hazırlayan sarı-lacivertli kulüp, ertelemeli olarak verilen 1 yıl Avrupa Kupaları'ndan men cezasına ise şu aşamada itiraz edemeyecek.

Bu cezaya itiraz edebilmek için men kararının yürürlüğe girmiş olması, yani aynı eylemin tekrarlanması gerektiğine dikkat çeken kulüp hukukçuları, "Çok kritik bir eşikteyiz. Fenerbahçe taraftarı artık tehlikenin hangi boyutta olduğunu kavramalı. UEFA'nın katı kuralları var. Bu sadece bizim için değil, üye ülkelerin tüm takımları için geçerli. Avrupa'da oynayacağımız herhangi bir maçta taraftarımız yine benzer bir eylem gerçekleştirirse 1 yıl süreyle Avrupa'dan uzak kalacağız. Dolayısıyla bu ceza uygulanır hale gelmeden kulüp olarak bunun kaldırılmasını talep edemeyiz. Böyle bir durumda önce UEFA Tahkim Kurulu'na, sonuç alamaz isek Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne gidebiliriz. Ama umuyoruz bu ceza ve yaşadığımız sonuçları bir milat olur ve daha kötü yaptırımlarla karşı karşıya kalmayız" şeklinde konuştu. 

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER