ROPÖRTAJ

Galatasaray Mercedes'e LPG taktırdı

Galatasaray’ın eski 2. Başkanı Işın Çelebi, iki yılda 250 milyon dolar kazanıp TT Arena çatısını yaptırmayan Galatasaray Yönetimi’ni eleştirdi

Galatasaray Mercedes'e LPG taktırdı
Galatasaray'ın eski 2. Başkanı Işın Çelebi, iki yılda 250 milyon dolar kazanıp TT Arena çatısını yaptırmayan Galatasaray Yönetimi'ni eleştirdi

Galatasaray'ın bugün gurur abidesi olarak görülen Türk Telekom Arena Stadı'nın proje aşamasından yapımına kadar büyük mesai harcayan ve adeta şantiyede yatıp kalkan eski 2. Başkan Işın Çelebi Milliyet Gazetesi Nevzat Dindar'a verdiği özel röportajda mahkemeye taşınan çatı meselesinin içyüzünü anlattı.

Eski Maliye Bakanı Çelebi, 2006'da başlayan ve 2011'e kadar olan süreci, 4 kez değişikliğe uğrayan ana protokolden, ek devir sözleşmesine kadar olan dönemde neler yaşandığını aktardı, sarı-kırmızılı yönetime mesajlar yolladı.

- Stadın devir sözleşmesinde çatı ile ilgili nasıl bir madde ve yaptırım var?
"Çatının yapılması konusunda kararlılık gösteriyorum. Proje bir bütün. 3 Mayıs 2011'de yapılan devir sözleşmesi 5 aylık müzakere sonucunda gerçekleştirildi. Kulübün yükümlülükleri ile ilgili 8. maddenin (p) bendinde konu şu şekilde açıklanıyor: 09,08.2010 tarihli sözleşmenin 5. maddesinde belirtilen ve stadyuma yapılacak olan çelik açılır-kapanır çatı 24 ay içerisinde işler hale getirilmediği takdirde süre bitim tarihindeki inşaat maliyet bedelinin (KDV dahil) yarısı kadar bedel ceza olarak kulüpten tahsil edilir."

- Sedat Doğan son Divan toplantısında çatının şartnamede yer almadığını söyledi. Bu doğru mu?
"Merhum Özhan Canaydın zamanında yapılmış bir ana protokol var. 28.8.2006 tarihli protokolün 10. maddesi gayet açık ve net. TOKİ tarafından 120.000 metrekarelik bir alan üzerine yapılacak spor kompleksinin 52 bin kişilik, çok amaçlı ve üstü kapalı olacak vurgusu var."

- Peki 2006'daki ana protokolün ardından 20 Nisan 2007'de yapılan bir sözleşme var. Bu sözleşme daha sonra Adnan Polat'ın başkan, sizin de ikinci başkan olduğunuz 9 Ağustos 2010'da ek bir protokol ile değişti. Değişen neydi?
"Çatıyı yapmayı kulüp üstlendi. Kulüp sorumluluğunda yapılacak işlerden biri de buydu. Çünkü bunun karşılığında bir bedel alındı ve iç dekarasyon için harcandı. Yoksa çatı ihalede en baştan beri vardı."

- Çatı konusunda ısrar etmenizin nedeni nedir?
"Galatasaray, Türkiye'de ilklerin kulübüdür. Geçen sene Cluj ve bu sene Juventus maçları Galatasaray'ın uluslararası prestijine büyük darbe vurdu. Sözleşmeye göre stadın gelirlerine sahip olan Galatasaray, külfeti de üstlenmek zorunda. 2 senede 250 milyon dolar gelir sağlanırken, 12 milyon euro çatı için bulunamadı mı? Sayın Doğan'ın açıklamalarından şunu çıkarıyorum, 'İşimize gelmeyen maddeyi tanımayız.'"

- Şu an teknolojik açıdan çatıyı yapmak mümkün mü?
"Çatının bütün teknolojik altyapısı hazır. Ona göre yapıldı. Projenin tamamlanmasını isterdik ama tamamlanmadı."

- Ne yapılabilirdi?
"Bu işi devletle restleşmek ve çatıdan vazgeçmek yerine, konuşarak çözebilirlerdi. Süre alabilirlerdi. İki yıl daha uzatabilirlerdi. Ama mahkemelik olmayı ve çatıyı yapmamayı tercih ettiler. Yaptıkları, Mercedes'e LPG takmak gibi bir şey..."

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER