AVRUPA LİGİ

Glasgow'da Fenerbahçe heyecanı

İskoçya'nın Glasgow kenti, Avrupa kupası maçında Fenerbahçe'yi ağırlıyor.

Glasgow'da Fenerbahçe heyecanı
Dünyanın en önemli derbi maçları arasında gösterilen Celtic-Rangers rekabetine ev sahipliği yapan ve kentte yaşayanların büyük bir bölümünün spor tutkunu olduğu İskoçya'nın Glasgow kenti, Avrupa kupası maçında Fenerbahçe'yi ağırlıyor. 
 
Eylül aylarının genellikle yağışlı geçtiği ülkede, Glasgow sakinleri son birkaç gündür etkili olan güneşli ve sıcak havanın tadını çıkarırken, isimleri ülke sınırlarını aşmış iki takımdan biri olan Celtic, sahasında ilk kez bir Türk ekibi ile karşı karşıya gelecek.

2001-2002 sezonunda Rangers'ı Şampiyonlar Ligi elemelerinde saf dışı bırakan Fenerbahçe, bu kez ezeli rakibi karşısında hem İskoçya'daki hem de gruptaki ilk galibiyetini almak için mücadele edecek.

Yaklaşık 600 bin nüfusu bulunan ve yaşayanların büyük bir bölümünü işçi sınıfının oluşturduğu kentte, spor tutkusu dikkati çekiyor. Geçen yıl düzenlenen İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'na ev sahipliği yapan kentte, Celtic ve Rangers'ın statlarının yanı sıra olimpiyatlarda altı kez altın madalya kazanarak ülkesinin simgelerinden biri haline gelen "Sir" unvanlı Chris Hoy'un adını taşıyan veledrom gibi çok sayıda spor merkezi göze çarpıyor.   
 

- Her maç ayrı heyecan

İskoç ekibinin Fenerbahçe ile UEFA Avrupa Ligi'nde oynayacağı maçı izlemek için çevre kentlerden gelen futbolseverler de Glasgow'daki heyecanın parçası haline geliyor.

Zorlu mücadeleyi takip etmek için Dumfries şehrinden gelen John McConnor, bir yandan resmi ürünlerin satıldığı mağazadan alışveriş yaparak gönül verdiği Celtic'e destek olurken, bugünkü mücadelede yeşil-beyazlı ekibin sahadan 2-1 galip ayrılmasını istiyor.

Rangers-Celtic retabetini Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki rekabete benzeten McConnor, temelleri mezhep ayrılığına dayanan derbi kültürünün günümüzde yeşil sahanın dışına çıkmamasından mutlu. Rangers'ın bir dönem yüksek bütçeli transferler yapmasından rahatsız olan Celtic taraftarı, ezeli rakiplerinin kayyuma devredilmesinden dolayı çok da üzgün olmadıklarını söylemekten çekinmiyor.

- "Glasgow'da yaşayanlar Celtic ve Rangers taraftarı olarak ayrılır"

Glasgow'da yaşayanların Celtic ve Rangers taraftarı olarak ayrılabileceğini ifade eden 78 yaşında Celtic taraftarı James Baker, babasının ücretsiz olduğu dönemden itibaren kendisini pusetle maçlara getirdiği bilgisini paylaşıyor.

Kızı Maggie ise İngiltere'de yaşamalarına rağmen Fenerbahçe maçını izlemek için Glasgow'a geldiklerini, hakkında çok şey duydukları Türk taraftarları ve takımlarını görmek için sabırsızlandıklarını söyledi.

- "Glasgow da İstanbul gibi futbol çılgını"

Celtic-Fenerbahçe maçını değerlendiren İngiliz yayın kurumu BBC'nin spor muhabiri Chris McLaughlin, maçın gergin geçmesini beklediğini ifade etti.

Glasgow'un da İstanbul gibi "futbol çılgını" bir şehir olduğunu dile getiren McLaughlin, "Türkiye'de nasıl Galatasaray ve Fenerbahçe arasında büyük bir rekabet varsa, burada da Celtic ve Rangers arasında benzer bir rekabet var. Celtic Park iyi atmosferiyle bilinir, bu maç öncesi ve sırasında görülecek. Glasgow da İstanbul gibi futbolu çok seven bir şehir" diye konuştu.

- "Old Firm" derbisine kayyum darbesi

İrlanda'dan İskoçya'ya göçen Andrew Kerins tarafından 1887 yılında kurulan ve "Keltli" anlamına gelen Celtic ile 1872 yılında kurulan Rangers takımları arasındaki tarihi rekabet, sportif çekişmenin yanı sıra mezhep ayrılıkları ve siyasi kavgalar nedeniyle de her zaman gündemde oldu.

Katoliklerin destek verdiği Celtic ile Protestanların desteklediği Rangers arasındaki siyasi tansiyon, Celtic tribünlerine İrlanda ve Rangers tribünlerine de Büyük Britanya bayrakları asılmasıyla hiç düşmedi.

İskoç futbolunun iki dinamosundan biri olan Rangers, içine düştüğü ekonomik krizi atlatamayınca 2012 yılının şubat ayında kayyuma devredildi.

Ligde 54 kez şampiyonluk sevinci yaşayan Rangers, 49 milyon sterlinlik vergi borcu nedeniyle kayyuma devredilirken, kurallar gereği de mavi-beyazlı ekibin 10 puanı silindi. İskoçya Futbol Federasyonu tarafından bir yıl transfer yasağı ile 160 bin sterlin para cezasına çarptırılan kulüp, aynı yılın temmuz ayında yapılan oylamada, 30 takımdan 25'inin Premier Lig'de devam etmesine karşı çıkması nedeniyle 3. Lig'e düşürüldü.

İkinci Lig'de mücadele eden Rangers'ın Premiership'e tekrar yükselmesi halinde kentteki futbolseverler en büyük tutkularından biri olan derbi maçlara yeniden kavuşacak. 

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER