SÜPER LİG

İnönü'nün yapımı müze denetiminde

Beşiktaş İnönü Stadı'nın yıkımıyla ilgili her gün yeni bir kriz ortaya çıkıyor.

İnönü'nün yapımı müze denetiminde
İnönü Stadı'ndaki çalışmalar devam ederken çıkan kalıntılar üzerine Anıtlar Kurulu yıkım için tedbir kararı aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise kalıntı bölgesinde yapılacak çalışmaların müze denetiminde süreceğini açıkladı.  
 
Beşiktaş İnönü Stadı'nın yıkımıyla ilgili tüm izinler alınıp 2 Haziran'da ilk kazma vurulmuştu. Yeni açık tribününden başlayan yıkım çalışmaları, tarihî eser kalıntıları nedeniyle önceki gün durdurulmuştu. Cuma günü sabah da Anıtlar Kurulu'ndan gelen ekipler kalıntılarla ilgili yaklaşık 2 saat inceleme yaptı. Başkan Fikret Orman da bu esnada hazır bulundu.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre; Stadın yıkımı başlamadan önce Anıtlar Kurulu ile imzalanan protokolde "Herhangi bir tarihî eser kalıntısı bulunması halinde inşaat duracak ve kurul inceleme yapacak." maddesi bulunuyor. Bu madde kapsamında çıkan eserler kurul tarafından inceleniyor.

"TARİHİ ESER ÇIKARSA..."

İnönü Stadı'ndaki çalışmaların durdurulması da bu kapsamda değerlendiriliyor. İstanbul 3 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri de stadyuma gelip söz konusu tarihî eserlerin olduğu bölgeyi inceledi. İnönü Stadı'nda yıkım çalışmalarının devam etmesine karar verilirken çıkan kalıntıların çalışmaları etkiler nitelikte olmadığı, kalıntı bölgesinde yapılacak çalışmaların müze denetiminde süreceği bildirildi. Kalıntıların tarihi eser niteliği taşıması halinde ise arkeolojik kazı başlayacak. Tarihi eser çıkarsa hassas bir çalışma ile birlikte stat yapılacak. Bir şey çıkmaması halinde yeni stadın yapım çalışmaları kaldığı yerden devam edecek.

İnönü Stadı ile ilgili sıkıntı sadece tarihi kalıntıların çıkmasında değil. Stadın üst kullanım hakkının Gençlik Spor Müdürlüğü'nde (GSM) olması nedeniyle izin alınması gerekiyor. Dün Beşiktaş Başkan Yardımcısı Ahmet Nur Çebi ile Gençlik Spor Müdürü Mehmet Baykan bir araya geldi. GSM'nin 1 loca ve 25 koltuk istemesi yeni protokolün imzalanamamasına neden oldu.

Başkan Fikret Oman da stadın henüz yıkım aşamasında olduğunu daha zemine girilmediğini kaydederek "Anıtlar Kurulu gelip incelemelerini her zaman yapabilir. Böyle durumlarla karşılaşacağımızı başından beri biliyorduk." ifadelerini kullandı.

KALINTILAR BİLİNİYORDU

İnönü Stadı'nın yıkılıp yeniden yapılması ile ilgili Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nde 2012'de bir rapor hazırlanmıştı. Raporda stadın bulunduğu alanda saray atlarının bakıldığı İstabl-ı Amire yapısı, Saray Tiyatrosu ve iki adet gazhane binası yer aldığı tespit edilmişti. Ayrıca stadın altından geçen 6 metre genişliğinde 3 metre yüksekliğinde su tünellerinin olduğu kaydedilmişti. 

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER