MAÇ ANLATIMLARI

İran Milli Takımı'nı tanıyalım

2014 FIFA Dünya Kupası'na katılacak ülkelerden İran Milli Takımı'nı tanıyalım...

İran Milli Takımı'nı tanıyalım
2014 FIFA Dünya Kupası'na sayılı günler kala heyecan dorukta. İşte dev turnuvaya katılacak ülkelerden İran Milli Takımı... 
 
İran Takım Profili 
 
İran diğer Asya takımları Japonya, Güney Kore veya Avustralya kadar güçlü olmasa da Brezilya'da elinden geleni yapacak. Ünlü menajer Carlos Quieroz yönetiminde ilk defa grup aşamasını geçmeyi amaçlıyorlar. 

VİDEO 
 
Dünya Kupası'na kimler taşıdı?

Javad Nekounam (Esteghlal FC) 
Adını Osasuna forması giydiği dönemde duyuran Nekounam eleme maçlarında tam 6 gol kaydetti. 140 kez milli takım formasını giyen tecrübeli oyuncu İran'ın en büyük silahı olacak.

Reza Ghoochannejhad (Standard Liege)
2012'de milli takıma katılan Ghoochannejhad ilk 9 maçında tam 7 gol kaydetti. 26 yaşındaki oyuncu bu performansıyla bazıları tarafından kurtarıcı olarak görülüyor.

Jalal Hosseini (Persepolis)
2007'den beridir İran savunmasının belkemiğini oluşturan Hosseini'ye Dünya Kupası'nda büyük iş düşecek.

Teknik direktör
Carlos Quieroz Portekiz'i 2010 Dünya Kupası'na taşıdıktan sonra kendini bir anda İran milli takımının başında buldu. Takımın başında 32 maça çıkan Portekizli teknik adam sadece 4 maçta yenilgi yaşadı. 
 
Yıldız oyuncusu: Ashkan Dejagah 
 
Tam adı: Seyed Ashkan Dejagah
Doğum Tarihi: 5 Temmuz 1986
Takımı: Fulham
Mevkii: Orta Saha 
 
VİDEO 

Premier League'de forma giyen üçüncü İranlı futbolcu olan Ashkan Dejagah bu sezon Fulham ile küme düşme üzüntüsü yaşadı. Yıldız oyuncunun aklı şimdilik bu hayal kırıklığında olsa da İran ile yeni bir sayfa açmak zorunda. Bakalım Dejagah F Grubu'nda Lionel Messi'den rol çalabilecek mi? 

Nasıl geldiler?
10 galibiyet, 4 beraberlik, 2 mağlubiyet, 16 puan / 30 gol atıp, 7 fol yediler(A Grubu'nu lider bitirip Dünya Kupası'na giymeye hak kazandılar.)

Grubun favorisi Güney Kore olmasına rağmen İran sürpriz bir şekilde grubu lider bitirdi. 8 maçta sadece iki gol yeseler de attıkları 8 gol onları biraz olsun korkutuyor.

Dünya Kupası geçmişi
Dünya Kupası'na dördüncü kez katılacak İran en büyük sükseyi 1998'de yapmıştı. Politik sebeplerden dolayı arasının iyi olmadığı Amerika Birleşik Devletleri ile oynayan İran karşılaşmadan 2-1 galip ayrılmıştı.

Ülkemizde forma giyenler
İstanbul'da düzenlenen U20 Dünya Kupası'nda adından oldukça söz ettiren Ali Adnan'ın 2014 Dünya Kupası'nda İran'ı temsil etmesi bekleniyor. Adı uzun süre Galatasaray ile anılan genç oyuncu daha sonrasında Çaykur Rizespor'un yolunu tutmuştu. Duran toplarıyla İran adına bir tehdit oluşturabilir.
 
* İran Millî Futbol Takımı   

İran Milli Futbol Takımı İran'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Kendi sahasındaki maçları 1970'de yapılan ve 100.000 kişilik olan Azadi Stadı'nda oynarlar.  
 
1970 FIFA Dünya Kupası'na kadar herhangi bir kupada boy göstermeyen İran, ilk kez 1974 FIFA Dünya Kupası'na katılmak için elemelere katıldı ancak başarılı olamadı. 1978'de Arjantin'in düzenlediği kupaya katılmayı başaran İran, grupta Hollanda, İskoçya ve Peru ile eşleşti. İskoçya'dan 1 puan alan İran, Hollanda ve Peru'ya farklı kaybederek grubu sonuncu bitirerek elendi.

1979'da İran İslam Devrimi'nden sonra ülkede birçok alanda olduğu gibi futbol da önemini kaybetti ve bir kenara itildi. Asya Kupası'na katılım sürerken FIFA'nın Irak ile süren savaş yüzünden 1982 FIFA Dünya Kupası elemelerini tarafsız sahada oynatmak isteğini reddeden İran, elemelerden çekilme kararı aldı. 4 yıl sonra süren savaş ve ülkede artan yoksulluk nedeniyle mâli imkanlar bahane edilerek turnuvalara katılım gösterilmedi.

1990 ve 1994 Dünya Kupaları'na elemeleri geçemediği için gidemeyen İran, Fransa '98 öncesi uzun bir yolun ardından katılmayı başardı. Asya eleme grubunda Suudi Arabistan'ın ardından ikinci olan Persler, diğer grubun ikincisi Japonya ile eleme maçlarına çıktı ancak üstünlük sağlayan Japonya oldu. Dönemin kuralları gereği, Okyanusya elemelerinin kazananı olan Avustralya ile bir eleme daha oynadı ve 1-1, 2-2 biten maçların ardından deplasman golü avantajı ile kupaya katılım hakkı kazandı. Gruplarda Almanya,Yugoslavya ve ABD ile eşleşen İran, ABD'yi Ali Daei ve Mehdi Mahdavikia'nın golleriyle 2-1 kazansa da, kupaya grup maçları sonunda veda etti.

2002 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Suudi Arabistan'ın arkasında kalan İran, ilk play-off maçındaBirleşik Arap Emirlikleri'ni eledikten sonra İrlanda ile son play-off maçına çıktı. Dublin'de 2-0 kaybeden İran rövanşı 1-0 kazansa da, bu sonuç kupaya katılması için yeterli olmadı.

2006'da Almanya'nın düzenlediği kupaya da katılan İran, D Grubu'nda Portekiz, Meksika ve Angola ile mücadele etti. Angola'dan aldığı 1 puanla grup sonuncusu sonuncu oldu ve elendi. 2010′da ise elemelerde ilk grubu lider bitiren İran, daha sonra oluşturulan grupta 4. sırayı alınca Güney Afrika'ya gidemedi.   
 

 
 
TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER