YAZARLAR

Önümüzdeki sezonun adı yaşlılar ligi olsun

Takımlarımız genç ve gelecek vaat eden oyunculara para harcasa inanın ileride daha kaliteli bir ligimiz olur. Kiralanan oyuncular için takımda bir iki kişi olmak sureti ile tecrübe adına anlam verebiliyorum ama takımlarımızın yaş ortalaması çok yüksek

Muhammed Işık
Muhammed Işık[email protected]

Transfer dönemini hayretle takip ediyorum. Adı geçen, görüşme halinde olduğu söylenen, transfer edilen oyuncuların neredeyse tamamı 30 yaş ve üzeri oyunculardan oluşuyor. Ligimizin marka değeri bu şekilde mi yükselecek? FFP var diye yaşlı oyuncu alınmasına anlam veremiyorum. Takımlarımız genç ve gelecek vaat eden oyunculara para harcasa inanın ileride daha kaliteli bir ligimiz olur. Kiralanan oyuncular için takımda bir iki kişi olmak sureti ile tecrübe adına anlam verebiliyorum ama takımlarımızın yaş ortalaması çok yüksek.

Kameni 33, Valbuena 32, Dirar 31 yaşında ve Fenerbahçe bu oyuncuları transfer etti. Kiralama yolunu seçmedi.

Galatasaray 31 yaşındaki Gomis’i transfer etti.

Beşiktaş 34 yaşındaki Pepe ile anlaştı.

Başakşehir 32 yaşındaki Chedjou ve 30 yaşındaki Elia’yı, Kayserispor 33 yaşındaki Sapunaru’yu transfer etti.

Daha bir çok örnek verebiliriz. Anadolu takımlarının tecrübe anlamında takımlarına takviye olarak yaptıkları nokta transferlere hadi tamam diyebiliriz. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ın daha genç, gelecek vaat eden oyunculara yönelmesi gelecek adına daha mantıklı olur. Avrupa’nın büyük takımları genç ve gelecek vaat eden oyuncuların yanı sıra kaliteli ve tecrübeli isimleri de kadrolarına dahil ederek takımı harmanlıyorlar.

City 26.4, Chelsea 25.6, Manchester United 25.9, Real Madrid 26.4, Barcelona 27.3, Psg 25, Monaco 23.8, Lyon 24.5 yaş ortalamalarına sahipken Türkiye’de durum pek iç açıcı görünmüyor. Beşiktaş 28.7, Fenerbahçe 27.8, Galatasaray 26.9, Başakşehir 28.1, Osmalıspor 27.9, Akhisar 28.1 yaş ortalamasına sahip. Transfermarkt verilerine göre takımların şu an için kadrolarında bulunan genç oyuncularda bu ortalamaya dahil edilmiştir. Genç oyuncuların kiralanmasından sonra Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın yaş ortalamaları daha da artıyor. Ülkemizde Trabzonspor, Konyaspor, Kasımpaşa ve Gençlerbirliği gibi takımların yaş ortalamaları şu an için 25-26 seviyelerinde görünüyor.

Transfer edilen oyuncuların kaliteli isimler olduğunu söyleyebilirim. Benim itiraz ettiğim konu, oyuncuların artık son kontratlarını ülkemizde yapmalarınadır. Ülkemizde futbolculara ödenen yıllık ücretleri de abartılı buluyorum. Türkiye’de yıllık 3-4 Milyon Euro alan yabancı bir oyuncu başka bir ligde 1-1.5 Milyon Euro’ya oynayabiliyor. Bu ülkeye gelen oyuncular genç gelsin, iyi paralar alsın. İşte son örneğini Pepe’de görüyoruz. İki yılda net 9.5 Milyon Euro ve 1 Milyon Euro imza ve menajer parası ödeniyor. Ayrıca puan başı da 4 bin Euro verilecek. Yazık değil mi Beşiktaş’ın parasına? Fenerbahçe memnun olmadığı Rvp’ye  yılda 4.9 Milyon Euro ödüyor. Bu paralar kulüpleri maddi açıdan fazlası ile yıpratıyor. Uefa ile mali açıdan problem yaşanmasına neden oluyor. Umarım kulüplerimiz iyi scout ekipleri kurar ve menajerlerin eline bakmaz.

Yorumlar
TREND HABERLER