SPOR MEDYASI

Rıdvan Dilmen bombayı patlattı! UEFA ve FIFA...

Rıdvan Dilmen, bugün yazdığı yazıda yapılan transferleri, transfer politikaları ve UEFA'nın Finansal Fair- Play kriterleri ile ilgili 4 büyükleri uyardı.

Rıdvan Dilmen bombayı patlattı! UEFA ve FIFA...

Spor yorumcusu Rıdvan Dilmen, bugünkü köşe yazısında ülke futbolunu daha da sıkıntılı günlerin beklediğini öne sürdü.

Sabah gazetesindeki köşesinde "Filmin sonu belliydi" başlıklı bir yazıyı kaleme alan Dilmen, kulüplerin transfer sorunlarını daha doğru bir şekilde çözmesi gerektiğini belirtti.

İŞTE O YAZIDAN BİR BÖLÜM:

UEFA’nın FFP kriterlerine takılmak, yani kulüplerimizin mali açıdan duvara çarpacağı biliniyordu. Zaten filmin sonunda da esas oğlan (UEFA ve FIFA) sahneye çıkacaktı.

Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Aynı şekilde Türk filmlerinin sonu da bellidir. Aslında özellikle son birkaç yıldır ve bugün tavan yapan UEFA'nın Finansal Fair- Play kriterlerine takılmak, yani kulüplerimizin mali açıdan duvara çarpacağı biliniyordu. Zaten filmin sonunda da esas oğlan (UEFA ve FIFA) sahneye çıkacaktı. Bizim filmin sonu belliydi. Bugün Türk futbolunun lokomotifleri diye saydığımız Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor, bu mali kriterlerden dolayı elleri kolları bağlı şekilde transferde de ince eleyip sık dokumak zorundalar. Çilek-milek kalmadı. Çift haneli milyon Euro'ları hiç konuşmuyoruz, okumuyoruz çünkü bırakın çift haneleri, tek hanelerde bile 5 milyon Euro'nun ötesine geçebilme şansı yok, fazlasını konuşamıyoruz bile.

FUTBOL FEDERASYONU ARTIK TOLERE EDEMEZ

Rıdvan Dilmen UEFA'ya isyan etti!

Tabii ki bu durumda en önemli faktörler kulüplerin hoyratça yaptığı harcamalar, gelir gider tablosuna bakmadan harcadıkları dönüşü olmayan paralar ve maalesef tesisleşme açısından çok önemli işler yapan Türkiye Futbol Federasyonu'nun kulüplere gösterdiği fazla tolerans...

Bu faktörlerden dolayı bugünlere kadar gelindi. Bu temel bir sorun... Aslında, yalnızca bugünün federasyonu için geçerli değil. Çok uzun yıllardır kulüplerin yönettiği bir Türkiye Futbol Federasyonu var. Bunun tam tersine, yani federasyonun yönettiği kulüplere geçene kadar bu durum devam edecektir.

MALİ KRİTERLER BİZDE DE VAR AMA…

Aslında UEFA'nın Finansal Fair-Play kriterlerine benzer mali kriterler bizde de var uzun süredir. 'Aman bu kulübün temsilcisi var, aman onlar sıkıntı yaşamasın' düşüncesi, buradaki yaptırımların uygulanmasına engel oldu. Mevcut mali tabloyu öteleyerek, tolere ederek bugünlere geldik.

FUTBOLUN SPONSORU DEVLET

Mali kriterleri kendi içimizde halledemediğimiz için ancak ve ancak kulüpler, kadrolarını boşaltarak transfer yapabilecekler. Federasyonumuz önlem almazsa, önümüzdeki yıllar karanlık gözüküyor. Türk spor ekonomisi, Avrupa'nın en önemli ekonomilerinden biri. Ulusla- rarası organizasyonlarda ana sponsorlar bizden. Futbolun sponsorlarına bakınca ise farklı bir tablo var. Ligin adı Spor Toto, devlet; kupanın adı Ziraat, devlet; PTT 1. Lig, devlet; yayıncı kuruluş uzun süredir TMSF'de, devlette. Ayrıca 1 milyar TL'ye yakın vergi borçlarını idare eden yine devlet. Yani devlet "Bana ne!" dese, bu ülkede Cumhurbaşkanımız spordan gelmiş olmasa, sevmese zaten bu paralar da olmayacak. Bu yüzden belki 3-4 sene feda edebiliriz ama kendi bünyemizde bu mali problemleri çözmemiz lazım.

Yorumlar
TREND HABERLER