TENİS

Şampiyon tenisçi kortlara geri döndü

İsviçreli raket Martina Hingis'in kortlara 2. kez dönmesi heyecanla karşılanırken bu durum tenis dünyasında yadırganmıyor...

Şampiyon tenisçi kortlara geri döndü
Kariyerinde Grand Slam şampiyonlukları bulunan, dünya klasmanında bayanların eski 1 numarası İsviçreli raket Martina Hingis'in kortlara 2. kez dönmesi heyecanla karşılanırken bu durum tenis dünyasında yadırganmıyor... 
 
Kariyerinde yaşadığı şampiyonlukların ardından emeklilik kararı alıp yeniden tenise dönen Hingis'in kaderini paylaşan diğer bayan raketler arasında son dönemde Belçikalı tenisçi Justine Henin, vatandaşı Kim Clijsters ön plana çıkarken, 50 yaşına kadar tenis hayatına devam eden ABD'li efsane tenisçi Martina Navratilova da aynı kaderi paylaşan bir diğer tenisçi olarak dikkat çekiyor.

Kortlara çiftler maçları ile geri dönen Slovak asıllı İsviçreli tenisçi Martina Hingis'in WTA Southern California Open turnuvasında partneri Daniela Hantuchova ile Julia Goerges - Darija Jurak çiftini 6-1 6-1'lik setlerle yenerek çeyrek finale yükselmesi hayranlarını heyecanlandırdı.

Dünya sıralamasının zirvesinde 209 hafta kalmayı başaran ve taraftarlarının geri dönüş beklentisine maç sonunda cevap veren 32 yaşındaki Hingis'in teklere geri dönmeyeceğini kesin bir dille vurgulaması ise hayal kırıklığı yarattı.

Teklerde yarışmanın çok büyük bir efor gerektirdiğine vurgu yapan eski 1 numara, "Eğer 17 yaşındaysanız her şey basit görünür. Ancak ben neredeyse iki katıyım. Bir ya da iki maç kazanıp sonrasında elenmek için oynamak istemem. Bu kişiliğime ters bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

Kariyerinde 5'i tek, 9'u çiftler olmak üzere 14 Grand Slam şampiyonluğu bulunan İsviçreli eski raket, yaşadığı sakatlıklar nedeniyle 2003'te 22 yaşındayken ilk kez tenisi bırakmak zorunda kalmıştı. Sakatlığın ardından 2005'te tekrar kortlara dönmesine rağmen 2007'de kokain kullandığı gerekçesiyle Uluslararası Tenis Federasyonu tarafından 2 yıl men cezası alan ünlü raket, ikinci emeklilik kararının böylece almıştı. Hingis, 2010'da tekrar gösteri maçlarına katılabileceğini ama profesyonel tenise geri dönme niyetinde olmadığını söylemişti.

Hingis'e benzer şekilde tenisten kopamayan diğer şampiyon tenisçiler arasında öne çıkan isimler şöyle sıralanıyor:

Justine Henin: Henüz 25 yaşında ve kariyerinin zirvesindeyken 2008'in Mayıs ayında kortları bıraktığını açıklayan Belçikalı Justine Henin, 43 WTA tek bayanlar turnuvası ile 4 Fransa Açık (Roland Garros), 2 ABD Açık ve bir de Avustralya Açık olmak üzere toplam 7 Grand Slam şampiyonluğuna imza attı. 14 Mayıs 2008'de, gözleri dolu dolu ve titreyen sesiyle açıkladığı ayrılık kararına ilişkin, ''Yaşanacak ne varsa yaşadım, her şeyi aldım. Zirvedeyken bırakıyorum'' ifadelerini kullanan Henin'in 1,5 yıl sonraki dönüş kararı, belki de aklının ucundan geçmemişti. Oyun stiliyle "Bayanların Roger Federer'i" olarak anılan Henin, aktif tenise dönüşünü, ''Tükenmiş olduğunu düşündüğüm alev yeniden canlandı'' sözleriyle açıklamış, ilk oynadığı turnuvada finale çıkarak iyi bir başlangıç yapmasına rağmen yaşadığı ciddi sakatlıkların etkisiyle 26 Ocak 2011'de tekrar bırakmak zorunda kalmıştı.

Kim Clijsters: Kariyerinde 43 WTA tek bayanlar turnuvası ile 11 Grand Slam şampiyonluğu bulunan Clijters, 6 Mayıs 2007'de, tıpkı Henin gibi genç yaşta noktaladığı tenis hayatına, 26 Mart 2009'de geri dönmüştü. Bir kız çocuğu annesi olarak döndüğü kortlarda bir de ABD Açık şampiyonluğu kazanan Belçikalı raket, 1980'de Evonne Goolagong Cawley'den sonra bunu başaran 2. raket olmuş, ''Çocuk da yaparım, kariyer de'' sloganını haklı çıkartmıştı. "TIME" dergisince dünyanın en başarılı 30 raketi arasından gösterilen Clijters, profesyonel tenis hayatını 29 Ağustos 2012'de sonlandırdı.

Martina Navratilova: Alman Steffi Graf'ın ardından 20. yüzyılın en iyi bayan tenisçisi olarak nitelenen, Çek asıllı ABD'li raket Martina Navratilova, teklerde 18, çiftlerde 31, karışık çiftlerde ise 10 kez Grand Slam şampiyonu oldu ve 1978-87 arasında 9 yıl boyunca dünya sıralamasında 1 numaraya yükselme başarısı gösterdi.
1982'den 1990 yılına kadar Wimbledon Tenis Turnuvası'nda 12 kez finale yükselip, 9 kez kupa kaldıran Navratilova, teklerde üst üste 13 kez Grand Slam finaline çıkan Steffi Graf'ın 2 eksikle gerisinde yer aldı. 

1994 yılında 38 yaşındayken bıraktığı kortlara, 6 yıl sonra Martina Hangis gibi çiftlerde yarışmaya başlayarak geri dönen tecrübeli raket, karışık çiftlerde 2003 yılında hem Avustralya hem ABD Açık şampiyonu oldu. Navratilova, 50 yaşından henüz birkaç hafta almıştı ki partneri Bob Bryan ile 2006 ABD Açık şampiyonluğuna mutluluğunu yaşamıştı. 

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER