ROPÖRTAJ

Semih Şentürk'ten şampiyonluğa ilginç aday

Türk futbolunun efsane isimlerinden Semih Şentürk, geçmiş kariyeri ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Semih Şentürk'ten şampiyonluğa ilginç aday
Türk futbolunun efsane isimlerinden Semih Şentürk, geçmiş kariyeri ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 

Semih Şentürk, altyapı dâhil toplam 15 senesini geçirdiği Fenerbahçe'de nöbetçi golcü olarak nam saldı ve ilk 11'in vazgeçilmezi olmamasına rağmen gol krallığı yaşadı. Daha sonra transfer olduğu Antalyaspor'un küme düşmesiyle serbest kalan Semih, artık İstanbul Başakşehir'in başarısı için ter döküyor. 

Al Jazeera'ye konuşan Semih, Fenerbahçe'den ayrılığına, milli takım beklentilerine ve Başakşehir macerasına kadar birçok konuda açıklamalar yaptı. Semih'e göre Fenerbahçe'de yerli golcü olmak çok zor, milli takımda en büyük eksik birlik ve beraberlik, gol krallığı yarışının çekişmeli geçmesi için Gekas'ın frene basması gerekli ve devşirme oyuncular milli takıma katkı verebilir.

İşte Semih Şentürk'ün o röportajı

Başakşehir'in bu sezonki hedefleri neler?

İlk 10 hafta itibariyle hedeflerimizi başarmış durumdayız. Lige heyecan veren, pozitif futbol oynayan, takım savunmasını iyi yapan, birlikte hareket eden, inşallah bunu da sezon sonuna kadar devam ettiren bir takım oluruz.

Fenerbahçe'de Alex ile çok iyi bir ikili olmuştunuz. Başakşehir'de de Mossoro ile böyle bir ikili görebilir miyiz?

Alex çok farklı biri. Kariyerimdeki en önemli oyuncu. Ama Mossoro da Brezilyalı olduğu için ona benzer çok özelliği var. Alex'ten sonra Mossoro benim için büyük bir şans. Onunla oynamaktan büyük zevk alıyorum.

Futbol kariyerinizde en çok gurur duyduğunuz şey ne oldu?

Tabii bu klasik olacak ama Hırvatistan maçındaki golüm, çocuklarıma, yeğenlerime, aileme herkese anlatabileceğim güzel bir anı. Kariyerimin en önemli anı ve golü oydu.

Yaptığınız en büyük hata ne oldu?

Fenerbahçe'den ayrılırken başkanla görüşemememdi. Sonuçta bu geride kaldı ama Fenerbahçe'den ayrılırken Sayın Aziz Yıldırım ile görüşememem oldu.

Bunun sebebi neydi?

Bilmiyorum vallahi. Onun cevabını ben de bilmiyorum.

Bu yönde bir talepte bulundunuz mu?

Hatam oydu işte. Ben de şey yapmadım, onlardan da görüşme talebi olmadı. Niye gönderildiğimi dahi bilmiyorum. Hatam oydu bence.

Alex'i havalimanında uğurladığınız için gönderildiğiniz iddia edildi.

Yok hayır. Bununla ilgili çok şey yazıldı. Sonuçta ben Alex ile sekiz yıl beraber oynadım ve son dört yılda da aynı mahallede oturuyorduk, komşuyduk. Oraya gittim diye gönderildiğim aklımın ucundan bile geçmiyor. Bu söz konusu dahi olmamıştır.

Alex futbolu bırakacak. Onunla oynamak nasıldı?

Kariyerimin en önemli oyuncularından bir tanesi. Fenerbahçe'de bir yerlere gelmemde en büyük etken sahibiydi. Tabii ki kendi yeteneklerim vardı ama onun da üstümde büyük payı vardır. 8 Aralık'ta futbolu bırakıyor. Davet etti son maçına ama bizim o zaman Eskişehir maçı var diye gidemeyeğim. Buradan ona, ailesi ile birlikte mutluluklar dilerim.

Bu sezon Süper Lig'deki şampiyonluk adayınız kim?

İstanbul Başakşehir Spor Kulübü. İyi olan şampiyon olsun ama bizim de hedeflerimiz var tabii ki. Bursaspor üç sezon önce şampiyon oldu, neden bir başka Anadolu takımı şampiyon olmasın?

Cardozo mu, Emenike mi? Hangisi ile birlikte oynamak isterdiniz?

Çok zor bir soru. İkisi de farklı oyuncular. Cardozo pivot olarak oynuyor, Emenike kuvveti ve hızıyla oynayan bir oyuncu. Ben ikisinin ortasında oynayabilirdim. Üçümüz birlikte oynayabilirdik. Cardozo topu indirirdi, Emenike topu getirirdi, ben de golü atardım.

"Fenerbahçe'de yerli golcü olmak çok zor. Alt yapı ile birlikte 15 sene Fenerbahçe'de kaldım. 15 senede benden başka Türk forvetin oynamadığını görürsünüz. Şu an bile Fenerbahçe'nin kadrosunda yerli golcü yok."

"NÖBETÇİ GOLCÜ OLMAKTAN HİÇ RAHATSIZ OLMADIM"

Değişik bir duygu oluyordu. Bazı maçlarda oynamamam gerekiyordu, oynuyordum. Bazı maçlarda da oynamam gerekiyordu, oynamıyordum. Nöbetçi golcülükten hiç rahatsız olmadım. Ama tabii ki amatör takımda oynayan bir futbolcu bile her hafta oynamak ister. Sonuçta takıma faydalı olmak için sahaya çıkıyordum. İlk 11'de oynayıp gol atmışım ya da sonradan girip gol atmışım, benim için çok fazla önemli değildi.

Sürekli oynayamamanızda kendinizde bir hata görüyor muydunuz?

Kendimde bir hata görmedim. Sonuçta oynatıldım gol attım, bir daha oynamadım. Sonradan girdim gol attım, gene ilk 11'de oynamadım. Her zaman verilen şansı iyi değerlendirdiğimi düşünüyorum. Sadece son sene, şike sürecinden sonraki sene hariç. Ondan önceki senelerde hep çok çalışıyordum ve formanın hakkını veriyordum. Şike sürecinden sonra bende de düşüş oldu. Camia olarak çok etkilendik. Ondan sonra zaten ayrılmak zorunda kaldım.

Fenerbahçe'de yerli golcü olmak zor mu?

Çok çok zor. Yabancıdan ziyade, yerli zor. Dikkat edin altyapı ile birlikte 15 sene Fenerbahçe'de kaldım. 15 senede benden başka Türk forvetin oynamadığını görürsünüz. Şu an bile Fenerbahçe'nin kadrosunda yerli golcü yok.

Türk Milli Takımı'nda Euro 2008'de elde ettiği başarıdan sonra neler kötü gitti?

Euro 2008'de güzel günler geçirdik. O zamandan bu yana iyi sonuçlar alamıyoruz, turnuvalara katılamıyoruz. 2010, 2012 ve 2014'ü boş geçtik. Gözle görülür bir düşüşümüz var. Bu durumdan çıkmak için hep birlikte hareket etmeliyiz. Kavga gürültü olmadan, birbirimize sallamadan, sırtımızı birbirimize dayayarak bunu başarabiliriz. Maalesef son zamanlarda futbol kaosa sürüklendi. Futbol olarak çok açız ve birlikte olduğumuz zaman neler başarabileceğimizi gösterdik. İnşallah o günlere tekrar kavuşuruz.

Futbolda istikrar önemli, 2008'den sonra o kadrodan bugün üç dört kişi oynuyor. Almanya ile yarı final oynadık, onlarda ise o kadrodan, son Dünya Kupası'nda 8-10 kişi vardı. Tabii ki oyuncuların kendi takımlarında iyi performans sergilemesi ve sürekli oynaması da önemli.

"Sonuçta her ülkenin çok sayıda devşirme oyuncusu var. Türk oyuncusundan daha iyiyse, Türkiye için mücadele etmek isteyene bu şans verilmeli."

"MİLLİ TAKIMDA BİRLİK BERABERLİK YOK GİBİ"

Türk Milli Takımı 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılabilecek mi?

Kötü başladık ama son Kazakistan galibiyeti biraz moral oldu. Önümüzdeki Hollanda maçı çok önemli. O maçtan alınacak üç puan gruptan çıkmamız adına kilit rol oynar.

Saha içinde gördüğün eksikler neler?

Çok yetenekli oyuncular var. Şu ana kadar o kadronun içinde bulunamadım, dışarıdan gördüğüm, milli takımda birlik beraberlik yok gibi geliyor. Avrupa Şampiyonası'nda öyle değildi. Arkadaşlığın ve ortamın daha iyi olması gerekiyor.

Babacan ve sevecen tavrıyla, gerektiği zaman hırsıyla Fatih Hoca'nın her zaman takıma pozitif etkisi olmuştur. Oyuncuların daha çok sorumluluk almaları ve istemeleri gerekiyor. Şu an bence tek sıkıntı bu.

'Türkiye'de forvet yetişmiyor' görüşüne katılıyor musunuz?

Forvette Burak, Umut, Mevlüt, Adem Büyük olsun iyi oyuncular var. Tek gereken daha çok istememiz. Forvet, top geldiği zaman gol atabilen oyuncudur, oraya da seçilen oyuncular Türkiye'nin en iyi oyuncularıdır. İsim olarak fazla sorun olduğunu düşünmüyorum.

Burak Yılmaz ve Umut Bulut'un performansını beğeniyor musunuz?

Burak ile Fenerbahçe'de takım arkadaşıydım. Son üç senedir Türkiye'ye damga vurmuş bir oyuncu. İki kez gol kralı oldu, kariyerinde 100'den fazla gol attı. Umut da keza öyle. Genç milli takımlarda bu yana tanıyorum. Sonradan girip de çok gol atmıştır. İkisinin de verilen görevi en iyi şekilde yaptığını düşünüyorum.

"MİLLİ TAKIMA YENİDEN ÇAĞIRILACAĞIMI DÜŞÜNÜYORUM"

Türk Milli Takımı'nda yeniden forma giymeyi bekliyor musunuz?

İnşallah; niye olmasın? Daha yaşım 31 ve kendimi iyi hissettiğim sürece, ülkeme hizmet vermek isterim. Kendimi çok iyi hissediyorum, inşallah Allah sakatlık vermez ve böyle devam eder.

Fatih Terim ile bu yönde bir konuşmanız oldu mu?

Yakın zamanda olmadı. Tabii ki her zaman görüşürüm ama kulübümde ne kadar iyi oynarsam, yararlı olursam o kadar dikkat çekerim. Bir gün milli takıma yeniden çağrılacağımı düşünüyorum.

DEVŞİRME OYUNCULAR 

Türk Milli Takımı'nda devşirme oyuncu oynaması gündemde. Sizce devşirme oyuncular milli takıma katkı sağlar mı?

Olabilir. Sonuçta her ülkenin çok sayıda devşirme oyuncusu var. Türk oyuncusundan daha iyiyse, Türkiye için mücadele etmek isteyene bu şans verilmeli diye düşünüyorum.

"Türkiyede, büyük takımlar dışında futbolcular çok fazla para kazanamıyor. Büyük takımlarda da fazla para veriliyor ama yabancılar daha fazla kazanıyor. Onlara kimse bir şey demiyor."

AVRUPA'DAKİ FUTBOLCULAR

Avrupa'ya gitmek biraz cesaret işi oluyor. 'Orada yapabilir miyim' sorusu hep akılda oluyor. Bana da çok teklif geldi. Aileniz var, çocuklarınız var, yapabilir misiniz? Maalesef Türk mentalitesi böyle. Avrupa'yı denemediğim için çok pişmanım.

Bunda Türkiye'de futbolculara fazla verildiği söylenen paraların etkisi var mı?

Ben zannetmiyorum. Büyük takımlar dışında futbolcular çok fazla para kazanamıyor. Sonuçta burada neler yaptığımızı, neler çektiğimizi, günlerce kamplarda ailemizden uzak kaldığımızı görüyorsunuz. Yağmurda, karda, idmanda emek harcıyoruz. Herkes verdiği emeğin karşılığın alıyor. Büyük takımlarda da fazla para veriliyor ama yabancılar daha fazla kazanıyor. Onlara kimse bir şey demiyor.

TÜRK FUTBOLUNDA KÜFÜR

Allah'a şükür bizim stadımızda küfür olmuyor ama özellikle son birkaç aydır futbolumuz büyük bir kaos içinde. Bunun saha içi başarılarına bağlı olduğunu düşünüyorum. Milli takımımz ve takımlarımız sahada başarılı olursa gerginlik azalacaktır. İnsanlar da kendilerine bakmalı, açıklamaları ile ortamı germemeliler. 

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER