SPOR MEDYASI

Süper Lig maç yayınlarına RTÜK ayarı!

RTÜK Süper Lig ve 1. Lig maçlarının TRT dışındaki kanallarda da maçın hemen bitiminden sonra yayınlanması için harekete geçti!

Süper Lig maç yayınlarına RTÜK ayarı!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun'dan futbolseverleri oldukça sevindirecek bir açıklama geldi.  
 
Dursun, Süper Lig maçlarına ait görüntülerin müsabakanın bitiminden makul bir süre sonra TRT haricindeki diğer kanallara da verilmesi için Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) nezdinde girişimlerde bulunacak. 


Yeni Şafak gazetesinden Abdulkadir Selvi ve Haber Müdürü Kazım Canlan'ın konuğu olan Dursun, televizyonlardaki spor programlarında maç görüntüsü olmayışının 'şiddeti dolaylı olarak tetiklediğini' belirtti. 

GÖRÜNTÜLER PAYLAŞILACAK MI?

2010 yılındaki Medya Hakları İhalesi'nde, Süper Lig maç özetleri ve 1. Lig maçlarının yayın hakkını içeren 'B Paketi' ihalesini TRT'nin kazandığını hatırlatan Davut Dursun, maç görüntülerini yalnızca TRT'nin yayınlamasından ötürü başka kanallardaki spor programlarında maç haricinde bambaşka konuların konuşulduğunu dile getirdi. Maçların bitiminin ardından birkaç saat sonra, özet görüntülerin başka kanallara da verilmesini isteyen Dursun, 'Önümüzdeki ihale dönemi öncesinde sözleşmenin diğer kanallara da özet görüntülerin dağıtılabilmesine imkan verecek şekilde düzenlenmesi için TFF Başkanı ile görüşüp öneride bulunacağım' diye konuştu. Dursun, ihaleyi alan kuruluşla imza aşamasında TFF'nin, 'görüntü paylaşma şartı'nı muhatabına sunabileceğini aktardı.

12 SAAT SONRASI ÇOK GEÇ!

Görüntüleri yayınlama hakkına sahip TRT'nin dışında diğer kanalların da özet yayınlayabilmesi için görüntü ücretlerinin düşürülmesi ya da özetlerin maçın bitiş saatinden makul bir süre sonra yayınlanma imkanının verilmesi gerekiyor. Mevcut uygulamaya göre TRT, maçların bitiminden 45 dakika sonra kısa özetleri, bir saat sonra ise uzun özeti yayınlama hakkına sahip. TRT görüntü yayın hakkını daha önce ihaleyle aldığı için bu yayınlara ayrıca ücret ödemiyor. Diğer kanallar ise maç özetlerini ancak haftasonu oynanan son maçın bitişinden 12 saat sonra ücret karşılığı yayınlayabiliyor. Ayrıca TRT, maç özetinin 3 dakikaya kadar kullanılmasına izin veriyor. Özet görüntü satın almak isteyen kanalların TRT'ye 5 ile 10 bin dolar arasında ücret ödemesi gerekiyor. Görüntü almak isteyen kanallar önce bunu TFF'ye bildiriyor, sözleşmeleri onaylanırsa özet görüntü alabiliyor.

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER