SÜPER LİG

Süper Lig'e yabancı damgası!

Süper Lig'de 2017-2018 sezonunun ilk haftası geride kalırken, yapılan karşılaşmalarda ağırlıklı olarak yabancı futbolcuların boy göstermesi dikkati çekti.

Süper Lig'e yabancı damgası!
Müsabakalarda ilk 11'de sahaya çıkan toplam 198 futbolcu içinde, altyapı eğitimini Türkiye'de alanların sayısı 47'de kaldı. Bu rakam, birinci hafta maçlarında ilk 11'de sahaya çıkan oyuncuların yüzde 24'ünü oluşturdu.
 
Statüde iki sezon önce yürürlüğe giren değişiklikle, kadrolarında 14 yabancı oyuncu bulundurma hakkını elde eden kulüpler, bu sezonun ilk haftasında 136 yabancı futbolcuya (Yüzde 69) ilk 11'de forma verdi. Yurt dışında yetişen ancak yerli statüsünde oynayan ve "gurbetçi futbolcu" şeklinde tanımlanan oyunculardan da sadece 15'i (Yüzde 7) kendilerine ilk 11'de yer bulabildi.
- En fazla yabancı oyuncu Göztepe'de
 
Süper Lig’in yeni ekibi Göztepe, ilk 11'de en fazla yabancı futbolcu oynatan takım oldu.
 
Ligdeki ilk maçında Fenerbahçe'yi ağırlayan ve rakibiyle 2-2 berabere kalan sarı-kırmızılı ekipte, teknik direktör Tamer Tuna, sahaya sürdüğü 11'den 10'unu yabancı futbolculardan seçti.
 
Genç teknik adam, yerli oyuncu olarak sadece Galatasaray'dan transfer edilen Sabri Sarıoğlu'na şans verdi.
 
- Galatasaray, Alanyaspor ve Antalyaspor ikinci sırada
 
Yeni sezona büyük bir revizyonla başlayan Galatasaray, Alanyaspor ve Antalyaspor, Göztepe'den sonra en yabancı ilk 11'e sahip.
 
Sarı-kırmızılı ekip, renktaşı Kayserispor ile yaptığı müsabakaya 9 yabancı futbolcuyla çıktı.
İstanbul ekibinde sadece Serdar Aziz ve gurbetçi futbolculardan Tolga Ciğerci formayı kapabildi.
Akdeniz ekibi Alanyaspor'da da sadece Emre Akbaba ve Efecan Karaca ilk 11'e girebildi. Teknik direktör Safet Susic, diğer 9 oyuncu için tercihini yabancılardan yana kullandı.
 
Antalyaspor'da ise Salih Dursun ve Sakıb Aytaç, ilk 11'de kendilerine yer bulan yerli futbolcular oldu.
- En yerlisi Akhisar Belediyespor
 
Süper Lig'de mücadele eden 18 takım arasında en fazla yerli futbolcuya şans veren ekip Akhisar Belediyespor oldu.
 
Sahasında Demir Grup Sivasspor ile karşılaşan Ege temsilcisinde, teknik direktör Okan Buruk, ilk 11'de 6 yerli futbolcuya forma verdi.
 
Buruk, tek golle kazandıkları müsabakanın ilk 11'inde, altyapı eğitimini Türkiye'de alan 4 oyuncunun yanı sıra 2 de gurbetçi futbolcu görevlendirdi.
 
Akhisar Belediyespor'dan sonra 1'i gurbetçi 5 yerli futbolcuyu ilk 11'de oynatan Trabzonspor, en yerli ikinci takım konumunda bulunuyor.
 
- Yerli futbolcular yedek kulübesinde
 
Ligin ilk haftasında yapılan karşılaşmalarda teknik adamlar toplam 54 oyuncu değişikliğine giderken, buradaki tercihlerde yerli futbolcular ağır bastı.
 
Oyuna sonradan giren yerli oyuncular, 19'u yurt içinde yetişen, 15'i ise yurt dışında altyapı eğitimi gören toplam 34 futbolcudan oluşuyor.
 
İlk 11'de toplam 136 yabancı futbolcu oynatan teknik adamlar, yedek kulübesinden de 20 yabancı oyuncuyu oyuna sonradan dahil etti.
 
- 47 oyuncunun 6'sı Galatasaray altyapısından
 
Futbol eğitimini Türkiye'de alan ve ligin ilk haftasında ilk 11'de forma giyen 47 futbolcunun 6'sı Galatasaray altyapısından yetişti.
 
Galatasaray'ı 5 futbolcuyla Gençlerbirliği, 3'er oyuncuyla Trabzonspor, Fenerbahçe, Bursaspor ve iki futbolcuyla Antalyaspor takip etti. Geri kalan 25 futbolcu ise 25 farklı takımın altyapısından çıktı.
 
- Kaleci ve stoperler yabancı
 
Ligin ilk haftasında 13 takımın kalesini yabancı file bekçileri korudu.
 
Atiker Konyaspor (Serkan Kırıntılı), Fenerbahçe (Volkan Demirel), Kasımpaşa (Ramazan Köse), Medipol Başakşehir (Volkan Babacan) ve Bursaspor'da (Harun Tekin) teknik adamlar, tercihlerini Türkiye'de yetişen kalecilerden yana kullandı. İlk 11'de başlayan yabancı kalecilerin oranı yüzde 72 olurken, yerli file bekçilerinin oranı yüzde 28'de kaldı.
 
Takımların savunma hattının göbeğinde yer alan ikişer stopere bakıldığında da yabancı futbolcuların çoğunluğu dikkati çekiyor.
 
İlk 11'de mücadele eden 36 stoperden 26'sı yabancı futbolculardan oluştu.
 
Galatasaray'da Serdar Aziz, Trabzonspor'da Uğur Demirok, Evkur Yeni Malatyaspor'da Murat Akça ve Yalçın Ayhan, Akhisar Belediyespor'da Mustafa Yumlu ve Caner Osmanpaşa, Kardemir Karabükspor'da Barış Başdaş, Atiker Konyaspor'da Ali Turan, Osmanlıspor'da Numan Çürüksu ve Antalyaspor'da Salih Dursun, maça ilk 11'de başlayan yerli stoper olarak ön plana çıktı.
 
Fenerbahçe, Beşiktaş, Bursaspor, Demir Grup Sivasspor, Gençlerbirliği, Alanyaspor, Kayserispor, Göztepe, Kasımpaşa ve Medipol Başakşehir'in stoper ikilileri, yabancı oyunculardan oluştu.
 
- Goller yabancılardan
 
Süper Lig'in ilk haftasında atılan gollerin yüzde 73'ünü yabancı futbolcular kaydetti.
Ligin ilk haftasında rakip filelere gönderilen 26 golün, 7'sini Burak Yılmaz (2), Alper Potuk, Cenk Tosun, Emre Akbaba, Levent Gülen ve Tolga Ciğerci attı. Geri kalan 19 golde ise yabancı futbolcuların imzası bulunuyor.
TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER