YAZARLAR

TFF kanarya sevenler derneği mi?

TFF kanarya sevenler derneği mi?

Nurettin Özgenç
Nurettin Özgenç[email protected]
Türkiye'nin yüksek yargı organından biri ve adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ile hükümlerin son inceleme mercii olan Yargıtay nihai kararını vermiştir. Bu nedenle 2010-2011 sezonu şampiyonluk kupasını Trabzonspor'a vermek için Türkiye Futbol federasyonu (TFF)'yi göreve davet ediyoruz.

17 Ocak 2014 tarihinde Yargıtay 5. Ceza Dairesi nihai kararını açıkladı. Bu karara istinaden TFF 2010 -2011 sezonu şampiyonluk kupasını derhal Trabzonspor'a vermeli. Karar geciktirilerek Türk futbolunun geleceğiyle oynanmamalı.

Türkiye Cumhuriyeti anayasanın temel ilkeleri ışığında, toplumun adalet duygusunu tatmin edecek şekilde tarafsız, bağımsız ve güvenilir adli yargı teşkilatının önderi yargılama faaliyetlerinin hukuk devleti gereklerine uygun şekilde gerçekleştirmesini sağlayan milli ve milletler arası alanda örnek, güvenilir saygın bir yüksek mahkeme olan Yargıtay asrın şike davasında son kararını açıkladı. Şike davasında Yargıtay kararını açıkladığına göre TFF kupayı vermek için daha neyi bekliyor? Şimdi yapılması gereken Türk futbolunu temsil eden kurumun bu karara uymasıdır.

Ayrıca Yargıtay'ın kararını tanımamak demek Türk hukukuna güvenmemek demektir. Türkiye'deki her türlü futbol faaliyetini teşkilatlandırmak, düzenlemek ve denetlemek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, FIFA ve UEFA tarafından konulan kuralların gereğince uygulanmasını sağlamak, bu konuda yurt içinde ilgili düzenlemeleri yapmak ve futbolla ilgili konularda yurt dışında Türkiye'yi temsil etmeyi amaç edinmiş olan Türkiye Futbol Federasyonu T.C yüksek yargısının kararını tanımamazlık edemez, etmelide. Federasyon'un "UEFA'dan bir yazı gelirse yeniden tartışabiliriz" gibi oyalama taktiği ile boşuna topu orta sahada dolandırmasına gerek yok. Mahkeme kararını vermiştir TFF'de bu özerk bir kurum olduğuna göre bu karara uymalı.

Siyasetçiler hukukun verdiği karara müdahale etmemeli

Hiçbir demokratik ülkede siyaset spora müdahale etmez. Nitelim şike davasıyla ilgili Yargıtay Başkanı Ali Alkan 2 ay önce yaptığı açıklamada "Dosyanın yılbaşından önce çıkacağını tahmin ediyorum tabii bu kesin değildir. Böyle bir süre belirlemek söz konusu olamaz ama bu sadece tahmindir" demişti. Yani kararın yılbaşından sonra çıkması sürpriz olmadı beklenen bir gelişmeydi. Nihayetinde dosyalar incelenip ve inceleme sonucunda bir karar verilecekti. Verilen karar bazı çevrelerce olumsuz karşılanabilir ama genel itibarıyla spor kamuoyunun beklediği bir karardı.

Esasen bu konunun 30 Mart 2014 yerel seçimler ile irtibatlandırılması yanlıştır. Zira seçimden sonraya bırakılması yanlış olurdu. Çünkü sporla alakalı bir mahkeme kararının seçimden sonraya kalması hukuki bir kararın siyasetle anılmasına neden olabilecekti.

TFF kanarya sevenler derneği midir ki asrın şike davasında konuya kayıtsız kalıyor

Yargıtay'ın şike dosyası ile ilgili kararları onaması hakkındaki düşünceleri sorulan UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ve TFF Başkanı Yıldırım Demirören "Bugün burada başarıyı konuşuyoruz" diyerek başka konularda konuşmayacaklarını söylediler. UEFA asbaşkanını anlarız da TFF başkanı spor kamuoyunun gündeminde olan bir hususta kayıtsız kalamaz. TFF, kanarya sevenler derneği olmadığına göre Türk futbolunu yakından ilgilendiren böylesine elzem bir konuda konuşmayacaksalar hangi konuda konuşacaklar.

Adalet yerini bulmalıdır. 2010-2011 sezonu şampiyonu mahkeme tarafından tescil edildiğine göre daha fazla zaman kaybetmeden şampiyonluk kupası hak sahibine teslim edilmeli. Zira gecikmiş adalet adaletsizliktir. Aksi halde siyaset ve TFF bundan sorumlu tutulacaktır.

Yorumlar
TREND HABERLER