YAZARLAR

Trabzonspor Divan Kurulu'na çağrı

Trabzonspor Genel Kurulu'nda bireysel adaylığın netleştirilmesi için Divan Kuruluna çağrıda bulunuyorum.

Nurettin Özgenç
Nurettin Özgenç[email protected]

Bireysel adaylığın netleştirilmesi için Trabzonspor Divan Kurulu'na çağrıda bulunuyorum.

Trabzonspor'un 5-6 Aralık 2015 Pazar günü yapılacak olan olağan seçimli genel kurul toplantısına sayılı günler kala, yönetime talip olanlar dan bazıları adaylıklarını açıkladı, başka açıklayacak olanlarda çıkabilir.

Trabzonspor Olağan Genel Kurul ile alakalı Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen'in yaklaşan kongrede aday olmak isteyenlerin uyması gereken şartlarla ilgili yaptığı bir açıklamada "Yönetim Kurulu Başkanlığı dışındaki görevlere bireysel başvuru mümkündür." demiştir ama "bireysel aday"lığın şartları ve uygulanması hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

Oysa Trabzonspor tüzüğünde seçimlere katılmanın ve seçimlerin nasıl olacağı konusunda ifadeler açık olmasına rağmen "bireysel aday"lığın nasıl ve ne şekilde olacağına dair muğlak ifadeler yer almakta.. Bir kere buruma biran önce çözüm bulunarak spor kamuoyuna açıklanmalı.

Seçimlere liste halinde katılacak adaylar çarşaf liste ile değil blok liste ile katılabiliyorlar. Çünkü çarşaf listede beğenmediğiniz adayın adını çizip yerine başka birinin yazabilirsiniz. Ancak bu uygulama diğerine göre biraz daha zaman aldığından dolayı demokratik bir yaklaşım olmasa da blok liste tercih edilmiştir. Gerçi bu durum bir yana.. Esasen benim sözüm bireysel adaylık konusuna...

Zira tüzüğün 69.1 ve 69. 2. maddesi hükmüne göre bireysel adaylık yolu açılmış ama ilerisi çıkmaz sokak. Çünkü bağımsız adayların seçime katılma şekli ve ne kadar oy alması halinde listeye girebileceği yani seçilebileceği net bir şekilde belirtilmemiştir. Şöyle ki; bireysel adaylıkla ilgili tüzükte muğlak ifadeler yer almaktadır. Adeta üyelere bireysel adaylık için başvuru yolu açılmış ama bu yolun ilerisi için bir yöntem belirtilmemiştir. Böyle olması bu yolun çıkmaz sokaktan bir farkının olmadığını göstermektedir.

Bireysel adaylık hak ise gereği yapılmalı

Bu konuda bir örnek vermek gerekirse; 2013 yılında yönetim kurulu asil üyeliğine "bireysel aday" olmam hasebiyle kendimi ifade edebilmek ve delegeden oy talep edebilmem için Genel Kurulda konuşma yapmam gerekiyordu.

Ancak başkan adaylarına konuşma izni verildiğinde divan başkanlığına sözlü ve yazılı talepte bulunmama rağmen bireysel adaylara anlamsız gerekçeler öne sürülerek söz hakkı tanınmamış ve şahsıma da konuşma izni verilmedi. Kongrenin ilk günü toplantının hitamına doğru dilek ve temenniler bölümünde boş salona konuşma yaptırılmıştır bu olumsuz durumun kayıtları da mevcuttur. Böylesine anti demokratik bir seçim ortamında yaşanılan haksızlığı kullandığım oy pusulasının üzerinde protesto ederek belirttim. Oy pusulam da divan kurulundadır.

Mesela kongre sırasında bireysel aday için beyaz oy listesine hiç kimse eline kalemi alıp da bağımsız katılan adayların adlarının yazma zahmetine katlanmaz. Bu durum her yönüyle seçen ve seçilenlerin haklarına, hak, hukuk ve adalet anlayışlarına aykırı bir durumdur. Bu da açıkça şunu göstermektedir; üyelere yönelik labirent gibi bir yol açılmış girmek kolay ama seçilmek mümkün değil. Bir kere bu garabetin ortadan kaldırılması lazım.

Sonuç olarak; tüzük hükümlerine göre organlara seçilebilmek için bağımsız adayların seçime katılma şekli ve ne kadar oy alması halinde listeye girebileceği yani seçilebileceği divan tarafından kongre öncesinde delegelere açıklanmalı.

Bu konu hassas, hassas olduğu kadar demokratik teamüllere aykırı öncelikle divan kurulu bunu acilen açıklığa kavuşturmalı.

Yorumlar
TREND HABERLER