YAZARLAR

Trabzonspor taraftarının 'adalet' eylemi

Trabzonspor taraftarının 'adalet' eylemi

Nurettin Özgenç
Nurettin Özgenç[email protected]

Trabzonsporlu taraftarlar, şike sürecinde yaşanan gelişmeleri protesto etmek için Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) binası önünde eylem yaptı. Dışarıda kar soğuğu var... Hava oldukça soğuk ve dondurucuydu. Hatta bir ara sert rüzgar eser  gibi oldu. Trabzonspor taraftarlarının bu onurlu eylemi zor şartlara rağmen gerçekleşti.  
 
Nurettin Özgenç 

Bordo-mavili taraftarlar, 3 Temmuz'da başlayan "şike operasyonu" ve sonrasında yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinin verdiği şike kararı ile çelişen kararlar veren, federasyonun şike ile ilgili talimatlarını değiştirerek, şike suçuna bulaşan kulüplere ceza vermeyen TFF'yi protesto ettiler. Hakkın yerini bulmasını, hukukun tecelli etmesini talep eden Trabzonsporlu taraftarlar soğuk havaya rağmen eyleme katıldı. Yüzlerce  bordo-mavili taraftar, TFF'nin İstinye'deki merkezinin önünde gerçekleştirilen eylemde  şikenin üstünün örtüldüğünü belirterek, haklarını sonuna kadar aramaya devam edeceklerini belirttiler. Taraftarlar, açıklama öncesi dağıtılan pankartları ve bayrakları sallayarak coşkulu şekilde takımlarına destek verdi. Trabzonspor yönetim kurulundan, her daim yönetimi eleştiren hararetli başkan adaylarından, tatlı su Trabzonspor taraftarlarından,iş ve sanat çevrelerinden ise katılım olmadı

Nurettin ÖzgençProtesto gösterisine ilgi oldukça az oldu!

Trabzonsporlu taraftarlar, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) binası önünde toplanarak şike sürecinde yaşanan gelişmeleri protesto etti. Eyleme ilgi oldukça az oldu. Toplam 500 kadar taraftarın katılım gösterdiği bordo-mavili taraftara yakışır şekilde yürüyüş olaysız bitti.

Bir takım Trabzonspor taraftarları, kendi çaplarında kampanya başlatarak dün Türkiye Futbol Federasyonu'nun İstinye'deki merkezinde protesto ettiler. Trabzonspor resmi web sayfasında "etkin taraftar gruplarından" olduğu belirtilen gurbetçi gençlerin öncülüğünde 6 Ocak Pazar günü İstanbul İstinye'de bulunan TFF binası önünde yapılan eyleme Trabzonspor yönetiminden numunelikte olsa katılım olmadı. Bu davranış şekli yanlıştır... Bu haksızlıktır...Bu taraftara sahip çıkmamaktır... Hem "etkin taraftar grubu" diye resmi olarak duyuru yapılıyor hemde yapılan etkinliğe katılım sağlanmıyor. 

Oysa bir gün önce katılımın çok olabilmesi için uyarıda bulunarak şöyle sıralamıştım. Kulüp yöneticilerinden katılım olacak mı olacaksa kim veya kimlerdir? Zira geçen yılda toplanılmıştı ama yönetimden kimse yoktu! Yapılan eylemin ses getirmesi için başkan düzeyinde katılım olmalı yoksa sonuç fiyasko olabilir. Keza yüksek katılım olabilmesi için başkan,yönetim kurulu ve başkan adayları da bu eylemde olmalı. Cılız bir kalabalığın çıkaracağı sesinde cılız olacağı unutulmamalı diye sosyal mecra araçlarında  defalarca  uyarıda bulunmuştum. Zira ben böyle demek istemezdim ama maalesef dediğim çıktı.

Dün benimde aralarından bulunduğum taraftarlar, demokrasinin  gereği olan “düşünce ve ifade özgürlüğü” kapsamında tepkilerini dile getirdiler. Ancak böyle vasat tepki göstersen ne olur bunlar cılız tepkiler, istediğiniz kadar İstinye'de TFF önüne kadar yürüyün tepki gösterin. Toplu tepki olmadıktan sonra bi şeye yaramaz. On binlerce taraftar İstanbul'da yürüyecek ki ses getirebilsin. 

Kamuoyunda “Şike Soruşturması” olarak bilinen ve sadece futbol değil tüm spor dünyamızı yakından ilgilendiren sürecin yönetilmesine ve sonuç olarak TFF’nin almış olduğu kararlara ilişkin tepkili olan Trabzonspor taraftarları İstinye'de yürüyüş yaparken yanlarında yönetimden kimseler yoktu. Tarafı olduğumuz her durumda haklılığımızı ispat için yapacağımız tüm emek ve çalışma bunun için olmalı. Hakkın yerini bulmasını, hukukun tecelli etmesini talep eden herkes gibi ben de kendimi bu davanın tarafı kabul ediyorum. Fikir yürütmek, sonuç çıkarmak ve nihayetinde bunları sosyal medya üzerinden kamuoyu ile paylaşmaktır.

TFF' yi protesto etmek için havanın soğuk mu olması lazım?

Ayrıca şike sürecinde gasp edilen hakkını almaya çalışan Trabzonspor taraftar gruplarının TFF' yi protesto için soğuk havaları seçmesinin nedeni nedir? Geçen yılda aynı Aralık ayında soğuk bir günde yapılmıştı. Özelliklemi havanın soğuk olması seçiliyor anlamış değilim. İnsanlar  haklı olarak yürüyüşü organize edenlere "iyi havalarda neredeydiniz" diye sorarlar? Oysa katılımın yüksek olabilmesi için mevsimsel olarak iyi havalar seçilmeliydi. TFF önündeki eyleme katılımın az olmasının sebebi

Nurettin Özgenç

 kesinlikle taraftar değil, soğuk havada böylesi eylemleri tertip edenlerdir! Allah'ın ayları mı  bitti de TFF'ye tepki göstermek için mevsimin en soğuk zamanları tercih edildi. TFF'ye gösterilen eylemsel tepkiler aynen temel fıkrası gibi... Güzel havalarda yapılabilecek olan eylem haliyle daha kalabalık olurdu. Ancak anlamak mümkün olmasa da kışın en soğuk ayları seçildi.

Yalnız değiliz güçsüz değiliz ancak lobi ve toplu yürüyüş yapmayı iyi bilmiyoruz yada beceremiyoruz! Eğer lobi yapabilmeyi ve toplu halde yürüyüş yapmayı başardığımız zaman Trabzonspor o gün kazanmış olacaktır. 

TFF'ye yönelik yapılan eylem konusunda ben şahsen, Trabzonspor'a reva görülen o çirkin tavırları ve o çirkin tabloların çok sayıda taraftarlarca kınanmasını beklerdim. Bu tepki çok cılız bir tepki olmuştur. Tatmin eden bir tepki olmamıştır.

Hani bazı olaylar vardır; siz olguları değerlendirerek bir sonuç çıkartırsınız ama, insan içten içe yanılmayı da diler. Şike süreci de böyle gelişti. Ve, bu sürece asıl olarak karşı durması gereken yöneticiler gereken tepkiyi gösteremediler. Tepkileri cılız, kararsız istikrardan yoksun bir seyir izledi. Göstermelik tepkiler sergilendi. Taraftarda  oluşan nefreti gidermeye yönelik işler yapıldı. Taraftarların bütününü olayın içine katmadan, sadece bir kaç demeç vermekten bir sonuç almayı bekledikleri dahi kuşku götürür. 3 Temmuz'da yaşanan Şike sürecindeki gelişmelerin ardından eylemler çeşitlendirilmedi, zenginleştirilmedi, taraftarların ses getirmesine şike yaptığı mahkemece tescillenen takımın taraftarları gibi imkân tanınmadı,destek verilmedi.

Uyan Trabzonspor taraftarı...Uyan ki takımınızın geleceğini kurtarasınız... Kendiniz için değilse bile çocuklarınızın hakkı olan 7. şampiyonluğu görebilmesi için tepki gösterin ve mücadele verin.

Yorumlar
TREND HABERLER