TRABZONSPOR

Trabzonsporlu futbolcular testten geçerken zorlandılar

Trabzonsporlu futbolcuların izokinetik kas kuvvet testinden geçerken bir hayli zorlandıkları yüzlerine yansıdı.

Trabzonsporlu futbolcular testten geçerken zorlandılar

Ersun Yanal, Trabzonspor'un başına geçmesinin ardından bilimsel yöntemlerle çalışmalarına da başladı.

Yanal, dün takımla birlikte ilk antrenmanına çıkarken futbolcuları da izokinetik kas kuvvet testinden geçtiler.

ZORLANMALARI YÜZLERİNE YANSIDI

Futbolcuların izokinetik kas kuvvet testinden geçerken zorlanmaları ise suratlarına yansıdı ve ilginç görüntüler oluşmasına neden oldu.

İZOKİNETİK KAS KUVVET TESTİ NEDİR?

Kas kuvveti, maksimal bir istemli kasılma esnasında belirlenmiş bir şiddette bir dirence karşı bir kasın ya da kas gruplarının ortaya koyduğu gerilim ya da gücün miktarı olarak tanımlanmaktadır. Konsantrik kasılma kas liflerinin boylarının kısalması ile, eksantrik kasılma ise liflerin boyunun dirence karşı uzaması ile gerçekleşir. Her iki kasılma türü de aktif hareketlerle oluştuğunda maksimum yüklenme çok küçük bir hareket açısında olur ve erken gelişen yorgunluğa karşın, kas gücü artışı istenen ölçüde olmaz, üstelik yapılan hareketler özgün nitelikte olmadığından rehabilitasyonun ana prensiplerini tam olarak karşılayamaz. 

İzokinetik egzersizler 1960’lı yıllarda uygulamaya konmuştur. Tüm hareket açıklığı içinde, sabit bir hızla ve maksimum dirence karşı koyarak egzersiz yaptırılma prensibine dayanır. Basit bir yaklaşımla, su içinde yapılan koşma ve yürüme egzersizlerine benzetilebilir. İzokinetik sistemin en önemli avantajları fonksiyonel hızlarda her ekleme özgü hareket yaptırma olanağı vermesi, kas gücü ve toplam iş değerlerinin objektif biçimde ölçülebilmesidir. İzokinetik sistem; izokinetik egzersiz programlarının yanı sıra izotonik güçlendirme, izometrik güçlendirme ve pasif egzersiz protokollerini de içerir. 

İzokinetik laboratuarda hastaların kas kuvvetini objektif olarak ölçülmesi ve sonrasında uygun egzersiz programlarını belirleyerek tedavi protokolünün oluşturulması, tedavi öncesi ve tedavi sonrası değerlendirmeler ile hastanın tedaviye cevabının değerlendirilmesi amaçlanır.

Yorumlar
TREND HABERLER