DÜNYADAN FUTBOL

El Clasico'yu önemli yapan 10 detay

Bugün Barcelona - Real Madrid karşılaşmasını herkes merakla bekliyor. Peki bu rekabet neden önemli?

El Clasico'yu önemli yapan 10 detay

İNTERNETSPOR ÖZEL / İspanya Ligi'nin en büyük iki takımı Real Madrid le Barcelona bugün 263. kez karşılaçacaklar.

Türkiye saati ile 19.15'te başlayacak karşılaşma, sadece İspanya ya da Avrupa futbolunun değil belki de dünya futbolunun en önemli maçlarından biri. Peki bu karşılaşmasının bu kadar önemli olmasının nedeni ne? Sadece iki takımın çok değerli futbolcuları olması mı?

İşte 10 maddede Barcelona - Real Madrid derbisinin önemini arttıran detaylar:

Real Madrid - Barcelona derbisi 1960

1. TARİH

Barcelona'nın 1899'da kurulmasından 3 yıl sonra 1902'de Madrid Futbol Kulübü kuruldu. İki takımın ilk karşılaşması da Madrid kulübünün kurulmasından 2 ay sonra 13 Mayıs 1902'de gerçekleşti.

İspanya Kralı 8. Alfonso şerefine düzenlenen Coronation Kupası'nın yarı finalinde karşılaşan iki takımın ilk maçını Barcelona 3-1 kazanarak finale çıktı.

Bu durum 112 yılla dünyanın en eski rekabetlerinden biri olan bu rekabetin tarihsel önemini gösteriyor.

Hamzaoğlu'nun ayrılığı dış basında

2. ŞÖHRET

Barcelona-Real Madrid karşılaşmaları, dünyada UEFA Şampiyonlar Ligi'nden sonra en çok izlenen karşılaşmalar.

Bu iki takımın maçını izlemek için 400 milyon kişi televizyon başına geçiyor. Barcelona-Real Madrid maçını stadyumda izleyenlerin sayısı, La Liga karşılaşmalarına 1 senede gelen tüm seyircilerin sayısının %4'ü. Yani La Liga'da maça giden her 25 kişiden biri bu maça Real Madrid-Barcelona maçı olduğu için gidiyor.

Bu durum dünyanın en çok izlenen derbisinin şöhretinini gözler önüne seriyor.

UEFA'dan Hamza Hamzaoğlu kritiği

3. GOLLER

Futbolu güzel yapan şey gol olduğuna göre bu maçları güzel yapan şeylerden biri de sadece gol olması değil, fazlaca gol olması.

İki takım da açık futbol oynadığı için bu maçlarda 0-0'lık sonucu görmek çok kolay değil. Bugüne kadar iki takımın yaptığı 262 maçta toplam 888 gol atıldı.

İki takım arasındaki en gollü maç Real Madrid'in Barcelona'yı 11-1 yendiği günümüzde Kral Kupası adıyla düzenlenen 1943 Generalísimo Kupası yarı final maçıdır. Haberin devamında bu maçın sıradışı hikayesini bulacaksınız.

4. KORİDOR

Klasik ya da İspanya Futbol Klasiği olarak Türkçe'ye çevirebileceğimiz El Clasico'nun yazılı olmayan bir centilmenlik kuralı vardır. İspanyollar buna "Koridor" anlamına gelen "Pasillo" adını verir.

İki takımdan biri El Clasico öncesi lig şampiyonluğunu ilan etmişse diğer takım sahaya daha önce çıkıp koridor oluşturur ve şampiyon olan rakibini bekler. Şampiyon, sahaya çıkarken rakip takımın oluşturduğu koridordan alkışlanarak geçer ve taraftarını selamlar. Futbolseverler bugüne kadar bu sahneyi 1988,1991 ve 2008'de olmak üzere 3 kez izlediler.

Fransa Euro 2016'da Türkiye'yi istemiyor

5. İSTATİSTİK SAVAŞI

Her rekabetin bir yönünde kimin daha başarılı ya da güçlü olduğu tartışılır.

Sadece bir tarafın ezici üstünlüğü ise nadirdir. Bu yüzden Barcelona'nın ezici üstünlüğü olan Espanyol-Barcelona derbisinin dünyanın sayılı derbilerinden olmaması normaldir. Önemli olan güçlerin denk olmasıdır.

Bu rekabette de iki takımın üstünlüğü olduğu değişik alanlar bulunmakta. Örneğin Di Stefano'nun derbilerin en golcü oyuncusu olma ünvanı artık Lionel Messi'nin (21 gol) elinde. Real Madrid, Ronaldo ile bu ünvanı geri almanın peşinde.

Öte yandan lig-kupa gibi resmi karşılaşmalarda Real Madrid galibiyette 92-89 gollerde de 389'a 374 üstünlük sağlasa da özel turnuvalar eklenince Barcelona galibiyetlerde 108'e 96, gollerde de 457'ye 431 önde.

Euro 2016'nın dışında kalan 258 milyon euro

6. İKİ TAKIMDA DA OYNAMANIN ZORLUĞU

Bugüne kadar iki takımda da oynayan 33 futbolcu bulunmakta.

Özellikle son yıllarda gerçekleşmesi çok muhtemel olmayan bu transferlerden sonuncusu 2007'de Saviola'nın Madrid'e gelmesiyle oldu. Hagi, Eto'o ve Schuster gibi Türk futbolseverlerin de yakın tanıdığı kişiler de bu 33 kişi arasında yer alıyor.

Hatta Barcelona Teknik Direktörü Luis Enrique de bir dönem Real Madrid forması giymişti.

Ancak bu 33 futbolcudan hiçbirine duyulan öfke Barcelona'dan Madrid'e geçen Luis Figo'ya duyulan öfke kadar olmadı.

Barcelona formasıyla 5 sezonda 7 kupa kaldıran Figo, kulüpte kaptanlığa yükselmiş ve artık Barcelona'nın sembol futbolcularından biri olmaya yaklaşmışken, 2000 yılında 60.1 milyon dolara o güne kadar görülmüş en büyük transfer ücretiyle Başkent kulübüne geçti. Luis Figo'ya, Camp Nou'ya beyaz formayla çıktığı ilk maçta edilmedik hakaret ve pişmiş domuz kafası ile viski şişesinin de aralarında olduğu atılmadık yabancı madde kalmamıştı.

7. 0-0 NEREDEYSE GÖRÜLMÜYOR

İki takımın 1940'tan bu yana oynadığı lig maçlarında bugüne kadar sadece 8 kez 0-0'lık sonuç alındı.

0-0'lık sonuç son olarak 23 Kasım 2002'de Camp Nou'da oynanan lig maçında alındı.

Her iki takımın savunmacıları ne kadar kaliteli olursa olsun Neymar, Messi ve Suarezli Barcelona'ya karşı Ronaldo, Bale ve Jamesli Real Madrid'in oynayacağı karşılaşmada gol olmaması da pek de olası değil.

Sabri Sarıoğlu Galatasaray'da 13 hoca eskitti

8. DÜNYANIN EN PAHALI DERBİSİ

İki takım da dünyanın en pahalı takımları durumunda.

Real Madrid'in değeri yaklaşık 718 milyon 800 bin euro. Buna karşılık Barcelona'nın 657 milyon 500 bin euro.

Sahaya çıkan oyuncuların değelerinin 1.5 milyar euro yakın olduğunu düşünmek bile rekabetin ekonomik yönünün önemini gösteriyor.

Abdurrahim Albayrak'tan Dani Alves itirafı

9. REKABET ÜZERİNDEKİ SİYASET ETKİSİ

Böylesine büyük bir derbiyi toplumsal dinamiklerin herhangi birinden tamamen soyutlamak mümkün değil. El Clasico'nun elbette siyasetle de önemli bir ilişkisi var.

Özellikle bundan 72 yıl önce yaşanan bir olay siyasetin futbola etkisini gözler önüne seriyor.

1943'te bugün Kral Kupası adıyla düzenlenen Generalismo Kupası'nda İki ayaklı yarı finalin ilk maçını Barcelona 3-0 kazanmıştı. İç savaşın yeni bittiği İspanya'nın başında General Franco bulunmaktaydı.

İsyancıların bir bölümü de Katalanların yoğun olduğu Barcelona'dan olduğu için General Franco'nun desteklediği taraf elbetet başkentin takımı Real Madrid'di.

İkinci maç için oyuncular 13 Haziran 1943'te Madrid'de karşı karşıya geleceklerdi. Ancak maçtan hemen önce Barcelona soyunma odasının kapısında Franco'nun baş koruması elinde bir silahla göründü. Barcelonalı oyuncuların şaşkın bakışları arasında korumanın ağzından tehdit içeren sözler çıktı:

"Unutmayın ki hayatınız bağışlandıysa ve sizlere futbol oynamanıza izin veriliyorsa, bu Franco'nun insani cömertliğindendir. Bu maçta merhametimizi zorlamayın"

Mesaj açıktır. Barcelonalılar da tercihlerini yaşamaktan yana yaparlar. Maçı 11-1 kazanarak finale çıkan Real Madrid olur. Ancak Madrid finalde Athletic Bilbao'ya 1-0 kaybederek kupayı alamaz.

Daha sonra bu maçın sonucu da FIFA tarafından geçersiz sayılır.

Günümüzde bağımsızlık taleplerini her fırsatta açıklayan Katalanların takımı Barcelona ile merkezi hükümetin bulunduğu Madrid'in mücadelesi de maçın siyasi boyutu.

10. MESSI Mİ RONALDO MU?

Son yıllarda iki takımın rekabeti daha çok Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi'nin performansı üzerinden değerlendiriliyor.

Çok doğru bir değerlendirme olmasa da ve iki oyuncu da bu kıyasın kendileri için bir anlamı olmadığını söylese de, Messi ile Ronaldo'nun dünyanın en iyi iki futbolcusu olduğunu kabul edenlerin sayısı oldukça fazla.

Bu da rekabetin iki oyuncunun birbirine karşı üstünlük kurma yarışı yönünden başka bir yönü.

Yorumlar
TREND HABERLER