Mustafa Denizli Kimdir?

Mustafa Denizli (d. 10 Kasım 1949, İzmir), Türk eski futbolcu ve Galatasaray Teknik Direktörü. Mustafa Denizli, Süper Lig'de 3 büyük takımı şampiyon yapan tek teknik direktördür. Futbolculuk kariyeri İzmir'de Altay kulübünde 1965 yılında profesyonel olup 18 sene futbolculuk yaptı. 1980 yılında 1. Lig gol kralı oldu. Kariyerinin son sezonu olan 1983-84 sezonunu Galatasaray formasıyla geçirdi. Futbolu burada bıraktı. Mustafa Denizli 1977'de Türkiye forması giydi. İlk maçında Finlandiya'ya gol attı. İkinci golünü Malta'ya karşı kaydetti. Toplamda 10 maçta forma giydi. 24 Eylül 1980'de İzlanda ile...

Mustafa Denizli

Mustafa Denizli (d. 10 Kasım 1949, İzmir), Türk eski futbolcu ve Galatasaray Teknik Direktörü.

Mustafa Denizli, Süper Lig'de 3 büyük takımı şampiyon yapan tek teknik direktördür.

Futbolculuk kariyeri

İzmir'de Altay kulübünde 1965 yılında profesyonel olup 18 sene futbolculuk yaptı. 1980 yılında 1. Lig gol kralı oldu. Kariyerinin son sezonu olan 1983-84 sezonunu Galatasaray formasıyla geçirdi. Futbolu burada bıraktı.

Mustafa Denizli 1977'de Türkiye forması giydi. İlk maçında Finlandiya'ya gol attı. İkinci golünü Malta'ya karşı kaydetti. Toplamda 10 maçta forma giydi. 24 Eylül 1980'de İzlanda ile oynanan maç son millî maçı oldu.

Teknik direktörlük kariyeri

Galatasaray

Futbolu bıraktıktan bir sene sonra Alman Jupp Derwall'ın yanında 3 sene yardımcı antrenörlük yaptı. 1987-88 sezonu için antrenörlüğe getirildi. Jupp Derwall ise takımın menejerliğini yapmaya başladı. O sezon Galatasaray, en yakın rakibi Beşiktaş'ın 12 puan önünde 90 puan toplayarak şampiyon oldu. 1988-89 sezonunda ligde 3. olsa da Avrupa'da çok başarılı oldu. Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ünlü Neuchatel Xamax'ı zaferi ve sonrasında Monaco'yu eleme başarısı Denizli döneminde geldi. Avrupa kupalarında ilk kez bir Türk takımı yarı final gördü ve bu turda Galatasaray Steaua Bükreş'e elendi.

Alemannia Aachen

1989-90 sezonunda Alman 2. ligi 2. Fußball-Bundesliga'da oynayan Alemannia Aachen, Avrupa'daki başarıları ile ünlenen Mustafa Denizli'ye teklifte bulundu. Denizli, liginde sonuncu olan Aachen ile anlaştı. Sürpriz sonuçlar alarak çıkışa geçen Aachen, daha sonra toparlanamadı ve Denizli takımın başından ayrıldı.

Galatasaray (2. dönem)

1990-91 sezonunun başında Galatasaray ile tekrar anlaştı. İlk sezonunda Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazandı. 1992-93 Kupa Galipleri Kupası'nda çeyrek finale yükseldi ama ligde istenilen sonuçlar gelmeyince sezon sonunda takımdan ayrıldı.

Kocaelispor

1994'te Kocaelispor'un başına geçti. İkinci sezonunda takım 5. olarak, UEFA Intertoto Kupası'na katılmaya hak kazandı. Denizli sezon sonunda Türk millî takımını yönetmek üzere Kocaelispor'dan ayrıldı.

Türkiye

1996 Avrupa Futbol Şampiyonası'ndan sonra Fatih Terim'in Galatasaray'a geçmesi ile, Mustafa Denizli Kocaelispor'u bırakıp millî takımı yönetmeye başladı. 1998 Dünya Kupası elemelerinde Türkiye, 8 maçta 4 galibiyet 2 beraberlik ve 2 mağlubiyetle grup üçüncüsü olup kupaya gidemedi.

2000 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Türkiye 8 maçta 5 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi ile grup ikincisi oldu. Play-off'a kalan Türkiye, İrlanda'yı 1-1 ve 0-0'lık beraberliklerle eledi ve turnuvaya katılma hakkı kazandı. İrlanda maçından sonra kendisini eleştirenlere meşhur "İçimizdeki İrlandalılar" sözünü söyledi.

Mustafa Denizli'nin başında olduğu Türkiye Euro 2000'de grup ikincisi olarak çeyrek finale çıktı. Bu turda Portekiz'e 2-0 yenilip elendi. Denizli, şampiyona sonrası takımdan ayrıldı.

Fenerbahçe

Şampiyona sonrasında Mustafa Denizli, Fenerbahçe ile anlaştı. İnişli çıkışlı bir sezonun ardından takım şampiyon oldu.  Türkiye Kupası'nı ise finalde penaltılarla kaybetti. Denizli, Fenerbahçe'yi şampiyon yapan ilk Türk teknik direktör oldu.

Bir sonraki sezon katıldığı UEFA Şampiyonlar Ligi'nde puan alamayarak grup sonuncusu oldu. Ligde de alınan kötü sonuçlardan sonra Diyarbakırspor yenilgisinden sonra Fenerbahçe yönetimi tarafından görevinden alındı.

Manisaspor

2003 Mayıs'ında Denizli, 1. Lig takımlarından Vestel Manisaspor ile anlaştığını açıkladı. Uzun süre lider götürdüğü sezonun ardıdan Manisaspor 4. olarak üst lige yükselemeyince Denizli ile yollar ayrıldı.

Denizli daha sonra İran takımları Pas ve Persepolis'i çalıştırdı.

Beşiktaş

Beşiktaş, yönetimi Mustafa Denizli'yi istifa eden Ertuğrul Sağlam'ın yerine teknik direktörlüğüne getirdi. Denizli yönetiminde çok iyi bir başlangıç yapamadı. Ancak Beşiktaş, ikinci yarıda çok iyi bir çıkış yakalayıp hem Türkiye Kupası hem de Süper Lig şampiyonu oldu. Mustafa Denizli de aynı ligde 3 takımı da şampiyon yapan ilk teknik adam unvanını aldı.

Bir sonraki sezona iyi başlayamayan Beşiktaş, ilk yarının ortalarında bir seri yakalasa da ilk yarıyı yine kötü bitirdi. Şampiyonlar Ligi ve Türkiye Kupası gruplarından çıkamayan siyah-beyazlılar, ligde bir ara ikinciliğe kadar gelse de son haftalarda aldığı puan kayıpları ile ligi dördüncü bitirdi. 2009-10 sezonunun sonunda Mustafa Denizli, sağlık sorunları nedeniyle Beşiktaş'taki görevinden ayrıldı.

2011 sonunda yeniden Persepolis'e dönse de yarım sezon sonra istifa etti.

Çaykur Rizespor

2012 yılının son günlerinde Mustafa Denizli, 1. Lig ekibi Çaykur Rizespor'la 1,5 yıllık anlaşma imzaladı ve takımı Süper Lig'e çıkarttı. Bir sonraki sezon bütçe konusunda Rizespor ile anlaşamayan Mustafa Denizli, kulüp ile karşılıklı anlaşarak yollarını ayırdı.

Mustafa Denizli son olarak Hazar Lenkaran takımını çalıştırdı ve 2014 yılında buradan ayrıldı.

Başarıları

Altay
Türkiye Kupası: 1967, 1980

Galatasaray
Süper Lig: 1987-88
TFF Süper Kupa: 1988, 1991
Türkiye Kupası: 1991

Fenerbahçe
Süper Lig: 2001

Beşiktaş
Süper Lig: 2009
Türkiye Kupası: 2009

Bireysel başarıları
1. Lig gol kralı: 1980

TREND HABERLER