SPOR MEDYASI

NTV Spor 3D yayınlara başlıyor!

NTV Spor Genel Yayın Yönetmeni Fuat Akdağ, 3D yayınlar yapacaklarının müjdesini verdi.

NTV Spor 3D yayınlara başlıyor!

Sayım Çınar’ın sorularını yanıtlayan NTV Spor Genel Yayın Yönetmeni Fuat Akdağ, “Çok yakın bir gelecekte artık her şeyi 3D izleyeceğiz” derken, Akdağ, NTV Spor olarak çok yakında 3D yayınlar yapacaklarının müjdesini verdi.

 
İşte Fuat Akdağ’ın açıklamaları:


TRT kökenli bir televizyoncu olmanıza rağmen NTV Spor’a hemen uyum sağladınız. NTV Spor da ciddi bir şekilde izleniyor. NTV Spor kanalını nasıl değerlendiriyorsunuz?
NTV Spor’dan önce NTV’de yıllarca çalışmış olmam ve kanalın kuruluşunda yer almam nedeniyle uyum problemi yaşamadım. Bir spor izleyicisi olarak değerlendirmem gerekirse NTV Spor, çok eksiği olmasına ve henüz yolun başında bulunmasına karşın fena bir kanal değil. Ama bu kanalın yöneticisi olarak daha yapacak çok işimiz olduğunu düşünüyorum.

Rıdvan Dilmen ve Mehmet Demirkol’la çalışıyorsunuz. Rıdvan Dilmen’i Mehmet Demirkol’dan ayıran beş fark desem, aklınıza hangi farklar gelir?
Bambaşka iki karakterden bahsediyoruz. Benzer özelliklerini saymak daha pratik olur herhalde. İkisi de futbol aşığı, yaptıkları işi önemseyen, çok çalışan, zeki ve yaratıcı. Geri kalan insani özellikleri arasında hiçbir benzerlik bulamazsınız.

Bu arada NTV Yayın yönetmeni Ömer Özgüner’in romanını okudunuz mu? Başkasını Seviyorum sizce nasıl bir roman?
Okumaz olur muyum? Olay İstanbul’da geçiyor… Şaka bir yana Ömer Özgüner benim için çok özel bir insan olduğundan, romanı hakkında objektif bir değerlendirme yapmam çok zor. Ama Başkasını Seviyorum insan ilişkilerinin çok farklı bir düzlemde ele alındığı, yaşarken farkına varamadığımız birçok şeyi adeta suratımıza çarpan önemli bir yapıt bence.

Dünyada spor kanalları çok ilgi çekiyor ve birçok ülkede şifreli spor kanalları var. Lig TV’nin 3D yayınları çok beğenildi. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Yıllardır geliştirme çalışmaları süren 3D teknolojisi artık bir standart olma yolunda hızla ilerliyor. Önemli teknoloji firmaları 3D konusunda büyük rekabet içinde. Bu da gösteriyor ki çok yakın bir gelecekte artık her şeyi 3D izleyeceğiz. Güney Afrika’daki Dünya Kupası’nda maçlar 3D çekildi ve çok ilgi gördü. Digitürk ise Türkiye’de bir futbol maçının 3D yayınını yapan ilk televizyon olmayı başardı. Ben GS-FB maçını 3D izleyemedim ama çok beğenildiğini biliyorum. NTV Spor olarak biz de NBA finallerinde 3D yayınlar yapmayı planlıyoruz. 3D yayın şu an için çok pahalı ama zamanla tüm televizyonlarda bu yayınların süresi artacaktır.

Futbol izleyicisi bizi hep şaşırtıyor. En son GS-FB maçında sahada kocaman bir rakı şişesi gördük. Futbol şiddet midir, futbol holiganlık mıdır, futbol adam bıçaklamak mıdır? Futbol nedir sizce?
Bu soruyu böyle sormakta çok haklısın. Futbolu bir şiddet ortamıymış gibi algılamaya başladık artık. Ama hiç de öyle değil aslında. Ben en çok Pele’nin futbol tanımını seviyorum. “Joga Bonito” yani “güzel oyun” diyor futbola Pele. Futbol bundan daha güzel anlatılamaz bence. Futbol, güzelliklerle dolu basit bir oyundur. Ve futbol sadece futboldur. Başka anlamlar yüklemeye çalıştıkça güzelliğini yitiren bir oyun. Sahaya rakı şişesi atanlar futbolun bir parçası olamaz. Bu tür insanların futbol ortamından derhal uzaklaştırılması gerekiyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bunu yaptılar. Yakışmayanı uzaklaştırarak futbolun güzelliklerini korumak mümkün.

Japonya’da koca bir deprem oluyor, Libya bombalanmaya başladı. Gazeteci arkadaşlarımız tutuklanıyor. Gündem futbol olunca bunların hepsi unutuluyor. Futbolun yasal uyuşturucuya dönüşmesine ne diyorsunuz?[page_end]

Hiç hoşlanmıyorum. Her ne şekilde olursa olsun futbolun başka amaçlara alet edilmesi beni bir spor adamı olarak rahatsız ediyor. Futbol eğlence için vardır. Bu kadar büyümesinin ve bir endüstri haline gelmesinin nedeni de budur. Romantik bir bakış açısıyla futbolun endüstrileşmiş hali hoş görünmeyebilir fakat yaşamasını sağlayan da budur. Bu yüzden böylesine dev bir sektörün özelliklerini kaybetmesine izin verileceğini hiç sanmıyorum. Futbolun kazandıracağı moralle insanların toplumsal olaylara bakışını güçlendirecek özelliklerini öne çıkarmak gerekiyor.

Türkiye’deki spor medyasına ciddi bir fark getirdiniz. Her şeyin reyting olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Diğer spor dallarına da ayırdığınız süreye yöneticiler nasıl bir tepki veriyor?
Türkiye’de özellikle gençlerden oluşan bir kitle spor yayınlarını bilgi ihtiyacıyla takip ediyor. Bilgiye hürmet eden bu insanların sayısı giderek artıyor. Sporun kendisinin eğlenceli olduğunu bilen, futbolu değil de etrafında yaratılan başka eğlencelik alanlara yönelik olarak yapılan yayınlara ilgisiz kalan insanlar bizi izliyor. Sporun her dalında yarışma ve heyecan vardır. Sadece kurallarını bilmeniz herhangi bir spor karşılaşmasını izlerken keyif almanız için yeterlidir. Biz işte bu basitlikte bir yayıncılıkla sporu Türkiye’de de izlenir kılmaya çalışıyoruz. Dünyanın en çok izlenen önemli spor markalarının yayıncılığını yaparak Türkiye’de de bilinmelerini sağlamaya çalışıyoruz. NTV Spor’da bunu başarıyla yapabilecek, sporu yaşam biçimi olarak benimsemiş çok değerli bir yayıncı kadrosu var. Bu sözlerden reyting hedeflerimiz olmadığı çıkarılmasın. Televizyon için reyting önemlidir. İzlenmeyen bir televizyon amacına ulaşma şansı bulamaz. Öncelikle sporu anlatmayı hedefliyoruz. İyi anlatabilirsek izleneceğini biliyoruz. Reytinglerimiz de fena değil çok şükür.

Siyasi liderler gittikleri mitinglerde, o şehrin takımının atkısını da takarlar. Futbol ve siyaset sözcüğü sizde ne gibi çağrışımlara yol açıyor?
Futbol siyasetsiz, siyaset de futbolsuz yapamaz. Siyasetçilerin gittikleri şehrin takımına ait atkılar takması sempatik görünerek oy toplayabilecekleri düşüncesinden kaynaklanıyor. Bu bana çok da kötü gelmiyor. Sporun gücü siyaset sahnesinde de kendini gösteriyor. Zira siyaset hayatın her anında var.

Başbakanımızın Fenerbahçeli olması bir avantaj olabilir mi?
Siyasi liderlerin tuttukları takıma herhangi bir avantaj sağlayabileceklerini düşünmüyorum. Bir takımın taraftarının da renktaşı siyasi liderlere katkısı yoktur. Yani hiç kimse, lideri x takımını tuttuğu için bir partiye oy vermez. Futbol ve siyaset zaman zaman iç içe olsalar da taraftarlarını farklı parametrelerle bulurlar.

Bu arada Galatasaray’daki düşüşe ne diyorsunuz? Galatasaray’ın bu kadar geride olmasının nedenini hiç düşündünüz mü?
Bunca emeğe karşın düşüşün önüne geçememeleri üzücü. Bunun nedenini çok düşündüm ama tam olarak bulamadım. Birçok şey söyleyebilirim ama hiçbirinin tam doğru olduğunu düşünmüyorum; yönetim, futbolcular, teknik direktör vs… Belki de hepsi birden bu sezon iyi değiller.

Mustafa Doğan’ı bir futbol eleştirmeni olarak nasıl görüyorsunuz? Almanya’da yetişmiş futbolcular hayata daha farklı bakıyor gibiler, ne dersiniz?
Mustafa Doğan bir futbol adamı. Futbolu çok iyi biliyor ve iyi yorumluyor. Maçı analitik bir bakışla izleyip anlaşılır cümlelerle izleyiciye ulaştırabiliyor. Yani iyi bir yorumcu. Almanya’da edindiği disiplin sayesinde dersini iyi çalışıp her geçen gün kendini geliştiriyor.

Sizce bir spor gazetecisine başarı getiren en önemli kaynak nedir?
Bir spor gazetecisi için en iyi kaynak kendisidir. Sporu seven, gazeteciliği bir yaşam biçimine dönüştürmüş her yayıncı başarılı olur.

Kaynak: Medyatava

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER