EUROLEAGUE

Euroleague (Sponsorluk adıyla: Turkish Airlines Euroleague), Avrupa kıtasında oynanan en üst düzeydeki ve kazananın Avrupa Şampiyonu olarak adlandırıldığı uluslararası basketbol ligi.

Tarihi 

Avrupa Kupası / Turkish Airlines Euroleague 1958 yılında kurulan lig ilk senelerinde Avrupa'da liglerini şampiyon bitiren takımların oynadığı ve klasik bir eleme sistemiyle oynanan bir turnuva iken 1990'ların başından itibaren sadece şampiyonların değil diğer önemli takımları da içeren ve içinde lig mücadelesi de içeren bir kupa görünümüne ulaştı.

Euroleague ismi ise 2000 yılında ULEB (Union of European Leagues of Basketball) tarafından öne sürüldü. 2000/2001 sezonunda ULEB'e üye takımlar FIBA'nın organize ettiği turnuvadan ayrılarak kendi liglerini kurdular. FIBA ise Suproleague adıyla devam etti. Türkiye'nin de dahil olduğu ülkeler FIBA'nın organizasyonunda kaldı.

Avrupa'nın en büyük kulüplerinden olan Türkiye, İtalya ve Yunanistan takımlarının ayrılması önemli bir bölünme oluşturdu ve Avrupa'da iki tane büyük kupa oluştu.

2001 yılında iki organizasyon Euroleague adı altında tekrar birleşti.

Statü 

Turkish Airlines Euroleague şu anda dört aşamada oynanmaktadır;

İlk aşamada 24 takım katılır. Bu takımlar 6'lı olarak 4 gruba ayrılır. Her takım grubundaki diğer takımlarla kendi sahalarında ve deplasmanda olmak üzere ikişer maç yapar. Normal grup maçları sonunda gruplarında ilk 4 sırayı alan takımlar üst gruplara çıkar.  

İkinci aşamada kalan 16 takım yeni oluşturulan 8'erli 2 grupta yer alır ve diğer takımlarla yine 2 maç oynar. Maçlar sonunda gruplarında ilk dört sırayı alan takımlar gruptan çıkar.

Çeyrek finale çıkacak takımlar belli olduktan sonra kalan 8 takım dörtlü final için mücadele eder. Grubu birinci bitiren takımlar dördüncülerle, ikinci bitiren takımlar ise üçüncülerle eşleşirler. Bu aşamada kupa lig maçlarından eleme usülünde maçlara geçer ve rakiplerini eleyen takımlar dörtlü final oynamaya hak kazanır. Çeyrek final mücadelesinde 5 maç üzerinden 3 maç kazanan rakibini eler. İlk 2 maç A takımının sahasında, 3. ve 4. maçlar B takımının sahasında, 5.maç ise tekrar A takımının sahasında oynanır.

Son aşama olan dörtlü final ise önceden belirlenen bir şehirde bu finale kalan 4 takım arasında oynanır. Dörtlü final maçları tek maçlık eleme sistemine göre oynanır. Yarı finalde elenen takımlar üçüncülük maçına, kazanan takımlar ise son gün finale çıkar.

THY sponsorluğu 

26 Temmuz 2010 tarihinde Türk Hava Yolları ve Euroleague arasında 15.000.000€ bedel ile bir stratejik sponsorluk anlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşmaya göre Avrupa basketbolunun en üst ligi olan Euroleague, 2010-11 sezonundan itibaren Turkish Airlines Euroleague adıyla düzenlemeye başlamıştır. Buna benzer şekilde Dörtlü Final yaniFinal Four da Turkish Airlines Final Four adını almıştır. Bu anlaşma beş sezon boyunca geçerli olacaktır. Bu süre sonunda eğer istenirse anlaşma beş yıl daha uzatılabilecektir.

Fenerbahçe BEKO durdurulamıyor! 10'da 10 yaptı

Fenerbahçe BEKO durdurulamıyor! 10'da 10 yaptı Fenerbahçe Beko, THY EuroLeague'in 14. haftasında deplasmanda Buducnost'u 89-65 mağlup etti. Böylece üst üste 10. galibiyetini alan sarı lacivertliler, toplamda da 13. zaferi elde etti.

Anadolu Efes CSKA Moskova'ya direnemedi

Anadolu Efes CSKA Moskova'ya direnemedi Anadolu Efes, Rusya deplasmanında CSKA Moskova'ya 102-84 mağlup oldu.

Fenerbahçe'nin başarısı Avrupa basınında

Fenerbahçe'nin başarısı Avrupa basınında THY Euroleague'de CSKA Moskova'yı yenen Fenerbahçe Beko'nun galibiyeti Avrupa basınında geniş yer buldu.

Fenerbahçe rakip tanımıyor!

Fenerbahçe rakip tanımıyor! Turkish Airlines EuroLeague'in 12. maç döneminde temsilcilerimizden Fenerbahçe, sahasında İtalya temsilcisi AX Olimpia Milan'ı konuk etti.

Anadolu Efes komşuda mağlup oldu

Anadolu Efes komşuda mağlup oldu THY Avrupa Ligi 12. hafta karşılaşmasında Anadolu Efes, Yunanistan temsilcisi Olympiakos'a 88-81 yenildi ve Euroleague'deki 4. mağlubiyetini aldı.

Fenerbahçe Doğuş Maccabi Fox'u rahat geçti

Fenerbahçe Doğuş Maccabi Fox'u rahat geçti THY Euroleague'in 27. haftasında Fenerbahçe Doğuş, sahasında Maccabi Fox'u 87-73 yenerek 19. galibiyetini aldı.

Fenerbahçe Doğuş deplasmanda Real Madrid'i yendi

Fenerbahçe Doğuş deplasmanda Real Madrid'i yendi THY Euroleague'de normal sezonun 24. haftasında Fenerbahçe Doğuş, deplasmanda organizasyonun iddialı ekiplerinden Real Madrid'i 86-83'lük skorla mağlup etti ve bu sezonki 17. galibiyetini aldı. Obradovic'in öğrencileri normal sezonun bitimine 6 hafta kala ikinci sıradaki yerini korudu.

Fenerbahçe Doğuş'un galibiyet serisi sürüyor

Fenerbahçe Doğuş'un galibiyet serisi sürüyor Fenerbahçe Doğuş, İspanyol temsilcisi Baskonia'yı 79-74 yendi. İşte Fenerbahçe Doğuş-Baskonia maçının geniş özeti...

Anadolu Efes Ergin Ataman'la kötü başladı

Anadolu Efes Ergin Ataman'la kötü başladı THY Avrupa Ligi'nin 13. hafta maçında Anadolu Efes deplasmanda Rusya'nın Khimki takımına 86-68 yenildi.

Fenerbahçe Olympiakos final maçı geniş özeti

Fenerbahçe Olympiakos final maçı geniş özeti Fenerbahçe Olympiakos'u yenerek Avrupa Şampiyonu oldu. Fenerbahçe Yunanistanlı rakibi Olympiakos karşısında ezici bir galibiyet aldı. İşte Fenerbahçe'yi Avrupa Şampiyonu yapan Olympiakos maçının skoru ve geniş özeti.